Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
D. Trumpas vis artėja link Baltųjų rūmų
BNS
YouTube
Donaldas Trumpas.

Sunku įsivaizduoti, kas galėtų sustabdyti Donaldą Trumpą. Ketvirtadienį jis iškovojo lengvą pergalę Nevados respublikonų sueigose ir užsitikrinęs dar daugiau jį palaikančių delegatų, regis, nesustabdomai žygiuoja link Respublikonų partijos prezidento nominacijos.

D. Trumpas buvo vienintelis svarbus kandidatas rinkimų biuletenyje, kai partijos nariai visoje pietvakarinėje JAV valstijoje susirinko į viešuosius pastatus balsuoti asmeniškai.

Pirmieji rezultatai parodė, kad buvęs prezidentas smarkiai aplenkė varžovus, o pagrindiniai JAV televizijos kanalai skelbė, kad D. Trumpas užsitikrins valstijos delegatų paramą.

Tai buvo antras iš pirminių respublikonų partijos balsavimų Nevadoje šią savaitę.

Valstijos organizuotuose pirminiuose rinkimuose, kuriuos D. Trumpas nesivaržė, antradienį Nikki Haley pralaimėjo gavusi mažiau balsų nei punktas „Nė vienas iš šių kandidatų“. Manoma, kad taip rinkėjai netiesiogiai išreiškė palaikymą D. Trumpui.

Tačiau šis rezultatas neturi jokios reikšmės, nes Nevados respublikonai jau prieš kelis mėnesius pareiškė, kad savo delegatus į partijos suvažiavimą paskirs remdamasi balsavimu sueigose, o ne pirminiuose rinkimuose. Sueigų formatas yra daug palankesnis D. Trumpui. N. Haley sueigų balsavime nedalyvavo.

N. Haley smarkiai atsilieka nuo D. Trumpo bendroje kovoje dėl nominacijos, o vėliau šį mėnesį jos gimtojoje Pietų Karolinos valstijoje laukiama dar vieno politikės pralaimėjimo.

Buvusi JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose trečiadienį tvirtino, kad nesitraukia iš rinkimų kovos.

„Aš esu čia ilgam“, – trečiadienį vakare Kalifornijoje vykusiame rinkimų kampanijos renginyje šalininkams sakė ji, rašo laikraštis „The New York Times“.

„Tai bus nešvaru, skaudės ir liks įdrėskimų, bet galų gale aš dėl to neprieštarausiu, jei jūs eisite kartu su manimi“, – pridūrė ji.

D. Trumpas ketvirtadienį pareiškė manantis, kad tolesnė jos kampanija nėra gera idėja, tačiau jam tai netrukdo.

„Nežinau, kodėl ji tęsia, bet tegul tęsia, – sakė jis. – Man tai tikrai nerūpi. Manau, kad tai kenkia partijai. Manau, kad tai iš tikrųjų blogai jai.“

Ketvirtadienį JAV Mergelių Salose taip pat vyko respublikonų sueigos.

Nors šį teritorija nėra valstija ir lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose neturės balso teisės, ji dalyvauja sprendžiant dėl kandidatų į prezidentus.

D. Trumpas laimėjo šį partijos balsavimą surinkdamas tris kartus daugiau balsų nei N. Haley, ir gavo visus turimus delegatus į liepos 15–18 dienomis Viskonsine vyksiantį respublikonų nacionalinį suvažiavimą kandidatui paskirti.

2024 02 09 13:37
Spausdinti