Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


RINKIMAI LENKIJOJE
D. Tuskas: aštrialiežuvis kovotojas, vedęs Europos Sąjungą per krizes
BNS
TVN24
Donaldas Tuskas.

Buvęs Europos Sąjungos (ES) vadovas, Lenkijos opozicijos lyderis, sekmadienį turbūt laimėjęs daugumą per parlamento rinkimus, yra dėl futbolo pamišęs istorikas su šaknimis antikomunistiniame judėjime.

66-erių buvęs premjeras Donaldas Tuskas, grįžęs iš posto Briuselyje, nėrė atgal į Lenkijos politiką kaip centristinės Piliečių platformos vadovas.

Pirmininkaujant Europos Vadovų Tarybai (EVT) iki 2019 metų jam teko tvarkytis su migracijos ir Graikijos ekonomikos krizėmis bei kietomis „Brexit“ derybomis.

Nuo nulio išmokęs angliškai dėl šių pareigų jis užsitarnavo tiesmukai kalbančio politiko, turinčio polinkį kalbėti spalvingomis frazėmis, reputaciją.

Jungtinei Karalystei traukiantis iš ES, jis perspėjo, kad „nebus kiekvienam ant stalo pyrago, bus tik druska su actu“.

Iki praėjusių metų jis buvo lyderiaujančios Europos politinės grupės, centro-dešinės Europos liaudies partijos vadovas.

Būdamas aktyvus socialiniuose tinkluose, D. Tuskas dažnai nusitaiko į savo pagrindinį varžovą, Jaroslawo Kaczynskio dešinės pakraipos valdančiąją partiją „Teisė ir teisingumas“ (PiS).

Jis smarkiai kritikavo J. Kaczynskį ir ministrą pirmininką Mateuszą Morawieckį dėl dviženklės infliacijos, abortus reguliuojančių įstatymų sugriežtinimo ir skandalo dėl sukčiavimo vizomis.

Šį mėnesį D. Tuskas surinko šimtus tūkstančių vyriausybei oponuojančių žmonių į gatves ir jo šalininkai tvirtina, kad tai buvo didžiausios kada nors vykusios demonstracijos Lenkijos sostinėje Varšuvoje.

Priešiškumas

D. Tuskas ir J. Kaczynskis yra aršūs priešininkai

PiS lyderis tvirtina, kad D. Tuskas yra „moraliai atsakingas“ dėl jo brolio Lecho, tuo metu ėjusio prezidento pareigas, žūties per aviakatastrofą Rusijoje 2010 metais.

D. Tuskas buvo Lenkijos ministras pirmininkas tuo metu, kai per katastrofą žuvo didžioji dalis Lenkijos politinio elito, vykusio į Smolenską paminėti Katynės žudynių metinių.

Lenkijos ir Rusijos tyrėjai nustatė, kad dėl nelaimės buvo kalta piloto klaida, prastos oro sąlygos ir bloga oro eismo kontrolė.

Tačiau konservatoriai apkaltino D. Tusko vyriausybę aplaidumu ruošiantis prezidento vizitui į Rusiją ir tyrimo trūkumais.

Rusijai pradėjus invaziją Ukrainoje, PiS kritikavo D. Tuską dėl jo premjeravimo metu pasirašytų dujų importo iš Rusijos sutarčių

PiS tada įkūrė komitetą, kurio skelbiamas tikslas buvo tirti Lenkijos piliečius, pasidavusius Rusijos įtakai.

Kritikai sakė, kad tokio komiteto, įsteigto prieš pat parlamento rinkimus, veikla bus nutaikyta į D. Tuską, o jo partija tokį sprendimą vadino „Tusko įstatymu“.

Konservatoriai taip pat kaltino Piliečių platformos lyderį dėl nepakankamai kietos pozicijos Vokietijos atžvilgiu, o J. Kaczynskis netgi teigė, jog Berlynas norėjo kištis į rinkimų kampaniją ir įbrukti D. Tuską į premjerus.

Kaminų dažytojas

D. Tusko kaip kovotojo šaknys glūdi Gdanske, mieste netoli Baltijos jūros.

„Kai buvau jaunas, buvau tipinis chuliganas. (...) Mes vaikščiojome gatvėmis ieškodami, su kuo pasimušti (po futbolo rungtynių)“, – politikas yra sakęs „The Financial Times“.

Jis vis dar yra pakvaišęs dėl futbolo, pavyzdžiui, sugeba iš atminties pasakyti prieš dešimtmečius vykusių rungtynių rezultatus.

Vėliau Gdanskas tapo „Solidarumo“ judėjimo lopšiu, ir būtent čia D. Tuskas užsirekomendavo kaip Šaltojo karo karys.

Būdamas profesinių sąjungų narys, žurnalistas ir istorikas, jis taip pat valdė kuklų pramoninio dažymo verslą komunizmo laikais, kai šalyje buvo toleruojamas tik smulkusis verslas.

„Apie rinkos ekonomiką jis sužinojo dažydamas įvairiausius kaminus ir tiltus“, – naujienų agentūrai AFP sakė ilgametis D. Tusko draugas Jerzy Borowczakas.

Komunistiniam režimui žlugus, D. Tuskas su bendražygiais įkūrė liberalią partiją, pasisakė už greitą privatizaciją. Piliečių platformą jis įsteigė 2021 metais.

Premjeru D. Tuskas tapo 2007 metais, šiose pareigose dirbo septynerius metus, o po to penkerius metus vadovavo Europos Vadovų Tarybai.

Jam vadovaujant Vyriausybei, Lenkija buvo vienintelė ES valstybė, išlaikiusi augančią ekonomiką per ekonominę ir finansų krizę.

Jis yra vedęs istorikę Malgorzatą Tusk, jiedu turi du suaugusius vaikus.

D. Tuskas yra kašubas, Lenkijoje gyvenančios nedidelės vakarų slavų tautos atstovas.

2023 10 16 07:47
Spausdinti