Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


LENKIJA
D. Tuskas Lenkijos parlamente pristatė savo vyriausybę
BNS
Scanpix
D. Tuskas.

Paskirtasis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas antradienį pristato savo vyriausybę, dėl kurios vėliau bus balsuojama Seime.

Pristatydamas savo programą jis pasisakė už stiprią Europos Sąjungą, mat tokia ji stiprintų ir jo šalį, ir patikino, kad jo vyriausybė sutelks jėgas siekdama, kad pasaulis būtų įsipareigojęs toliau padėti Ukrainai, kovojančiai su plataus masto Rusijos invazija.

Be to, jis pažadėjo išspręsti jau ilgiau kaip mėnesį trunkančią Lenkijos sunkvežimių vairuotojų vykdomą blokadą pasienyje su Ukraina.

„Radome būdą, kaip kuo greičiau patenkinti Lenkijos sunkvežimių vairuotojų poreikius ir nedelsiant atblokuoti sieną“, – sakė D. Tuskas, nors ir nepateikė jokių detalių.

Po Rusijos invazijos ES panaikino reikalavimą dėl įvažiavimo leidimų ukrainiečių vairuotojams, tačiau Lenkijos kelių vežėjai sako, kad jų konkurentams iš Ukrainos daromos nuolaidos gerokai sumažino jų pajamas.

D. Tuskas Seime pareiškė, kad kelia Radoslawo Sikorskio kandidatūrą į diplomatijos vadovus. Jis jau yra dirbęs šiame poste 2007–2014 metais.

Be to, jis sakė, kad po Briuselio, kur vėliau šią savaitę vyks ES viršūnių susitikimas, ketina vykti į Taliną, kur susitiks su Latvijos ir Estijos ministrėmis pirmininkėmis.

D. Tusko vadovaujamos koalicijos partneris centristinės „Trečiojo kelio“ partijos lyderis Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas siūlomas į vicepremjero postą, taip pat – vadovauti Gynybos ministerijai.

Antrasis ministro pirmininko pavaduotojas turėtų būti Krzysztofas Gawkowskis, jį taip pat siūloma skirti į skaitmeninimo ministro pareigas. Prieš laimėdamas parlamento nario mandatą prieš ketverius metus, jis, be kita ko, dirbo vietos savivaldoje.

Teisingumo ministerijai vadovauti D. Tuskas siūlo Adamą Bodnarą, teisininką, buvusį ombudsmeną ir dėstytoją.

„Ieškosime teisėtų būdų parodyti, kad piktnaudžiavimas valdžia nelieka nenubaustas“, – tvirtino paskirtasis premjeras, pabrėžęs, kad jo kabinetas turės „atkurti sugriautą teisinės valstybės principą“.

Finansų ministru siūlomas Andrzejus Domanskis, Agnieszka Dziemianowicz-Bak – šeimos, darbo ir socialinės politikos ministre, Marzena Czarnecka – pramonės ministre, o Borysas Budka turi būti atsakingas už valstybės turtą.

Dariuszas Klimczakas siūlomas infrastruktūros ministru, Barbara Nowacka – švietimo ministre, Izabela Leszczyna – sveikatos ministre, Katarzyna Kotula – lygybės ministre.

Lenkijos įstatymų leidėjai antradienio popietę balsuos dėl D. Tusko siūlomos naujos centristų vyriausybės, ir tikimasi, kad ji sulauks pakankamos paramos, kad būtų nutrauktas aštuonerius metus trukęs dešiniųjų valdymas.

Politikos veterano ir buvusio Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko D. Tusko kabinetas gali būti prisaikdintas jau trečiadienį, todėl jis, kaip naujasis ministras pirmininkas, galės dalyvauti ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

D. Tuskas, kuris anksčiau, 2007–2014 metais, ėjo Lenkijos ministro pirmininko pareigas, o 2014–2019 metais buvo EVT pirmininkas, pažadėjo pasiekti, kad būtų atblokuoti milijardai eurų ES paramos, kuri buvo įšaldyta dėl ilgalaikės įtampos tarp Briuselio ir kadenciją baigiančios lenkų vyriausybės.

Jis taip pat sakė, kad atkurs Lenkijos patikimumą Bendrijoje ir suteiks jai svarbų balsą tebesitęsiant karui kaimyninėje Ukrainoje.

Tiek Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, tiek Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per „X“ nusiuntė D. Tuskui savo sveikinimus.

Balsavimui dėl pasitikėjimo D. Tusko vyriausybe rengiamasi po to, kai PiS atstovas Mateuszas Morawieckis nesugebėjo užsitikrinti pakankamos paramos Seime savo vyriausybei.

Spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose konservatoriai laimėjo daugiausia vietų, tačiau nesugebėjo iškovoti daugumos. Vis dėlto PiS ministrui pirmininkui M. Morawieckiui buvo pirmajam suteiktas šansas pamėginti suformuoti naują vyriausybę.

Nors D. Tusko Pilietinė platforma rinkimuose liko antra, ji užsitikrino daugumą susijungusi su dviem mažesnėmis proeuropietiškomis opozicinėmis politinėmis grupėmis – „Trečiuoju keliu“ ir „Naująja kaire“.

2023 12 12 15:43
Spausdinti