Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


RINKIMAI NYDERLANDUOSE
Daliniai rezultatai: G. Wilderso kraštutiniai dešinieji laimėjo rinkimus Nyderlanduose
BNS
Scanpix
G. Wildersas.

Geerto Wilderso vadovaujama kraštutinių dešiniųjų antiislamiška Laisvės partija (PVV) laimėjo daugiausiai vietų parlamente Nyderlandų rinkimuose, rodo trečiadienį paskelbti daliniai rezultatai.

Suskaičiavus beveik visus balsus, paaiškėjo, kad PVV gaus 37 vietas parlamente – daugiau nei dvigubai daugiau nei per praėjusius rinkimus ir užtikrintai aplenkė savo oponentus.

Kairiųjų blokas turėtų surinkti 25 vietas, o centro dešiniųjų partija VVD – 24. Tai laikoma prastu rezultatu darbą baigiančio ministro pirmininko Marko Rutte partijai.

60 metų G. Wilderso lauks nelengva užduotis – bandyti suformuoti veikiančią koaliciją. Jo varžovai prieš balsavimą tvirtino, kad atsisakytų dirbti PVV vadovaujamoje vyriausybėje.

Netikėta PVV pergalė iš karto sulaukė sveikinimų iš kitų kraštutinių dešiniųjų lyderių Prancūzijoje ir Vengrijoje, tačiau greičiausiai sukels būgštavimų Briuselyje – G. Wildersas yra nusistatęs prieš Europos Sąjungą ir nori, kad būtų balsuojama dėl Nyderlandų išstojimo iš bloko.

Nors kampanijos metu sušvelnino savo antiislamišką retoriką, PVV programoje žadama uždrausti Koraną, mečetes ir islamiškus galvos apdangalus, o Nyderlandų musulmonų bendruomenės lyderiai išreiškė dėl to susirūpinimą.

„Nežinau, ar musulmonai Nyderlanduose vis dar saugūs. Nerimauju dėl šios šalies“, – vietos agentūrai ANP sakė marokiečių olandų asociacijos SMN atstovas Habibas el Kaddouri.

60-metė vadybininkė Lizette Keyzer iš Enschedės Nyderlandų rytuose sakė, kad, paaiškėjus balsavusiųjų apklausų rezultatams, jai „suvirpėjo širdis“.

Šalis „eina dešiniąja kryptimi. Tikimės, kad tai netaps visiška tiesa“, pridūrė ji.

„Cunamis“

Kreipdamasis į džiūgaujančius šalininkus Hagoje po balsavusiųjų apklausų rezultatų paskelbimo, G. Wildersas ėmėsi prieš imigrantus nukreiptos retorikos, sakydamas, kad olandai nubalsavo, kad sustabdytų prieglobsčio prašytojų „cunamį“.

„PVV nebegalima ignoruoti“, – šaukė jis, ragindamas kitas partijas sudaryti su juo susitarimą.

Tačiau neaišku, kaip jam pavyks surinkti 76 vietas, kurių reikia daugumai 150 vietų parlamente.

Buvęs Europos Komisijos narys Fransas Timmermansas, kurio Žaliųjų ir Darbo partijos blokas užėmė antrąją vietą, iš karto atmetė galimybę bendradarbiauti, sakydamas, kad dabar jų darbas yra ginti demokratiją šalyje.

Tačiau Pieteris Omtzigtas, kurio „Naujojo socialinio sandorio“ (NSC) partija laimėjo 20 vietų, sušvelnino savo poziciją, sakydamas, kad yra atviras diskusijoms, ir pridūrė, kad derybos dėl koalicijos nebus lengvos.

Dilan Yesilgoz, centro dešinės Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (VVD) lyderė ir M. Rutte politinė įpėdinė, rinkimų naktį buvo atsargi ir sakė, kad G. Wildersas turės išsiaiškinti, ar jam pavyks sudaryti koaliciją.

Ji užsiminė, kad G. Wildersas galėtų prisijungti prie VVD vadovaujamos vyriausybės, tačiau pabrėžė, kad jam vadovaujant nedirbs.

Diederickas van Wijkas iš Klingendalio tarptautinių santykių instituto AFP sakė, kad po „triuškinamos Wilderso pergalės“ Nyderlandai atsidūrė „nežinomoje teritorijoje“.

„Ministras pirmininkas Wildersas gali būti ranka pasiekiamas“, – sakė jis.

„Permainų vėjai“

Nyderlandai pasuko į kraštutinę dešinę po to, kai Italija ministre pirmininke išrinko Giorgią Meloni.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas sveikino „permainų vėjus“ Nyderlanduose, o prancūzė Marine Le Pen džiaugėsi, jos teigimu, G. Wilderso įspūdingu pasirodymu.

Ir nors G. Wildersas pažadėjo, kad bus premjeras „visiems olandams“, dėl savo antimusulmoniškų pasisakymų praeityje jis pelnė „olandiškojo Trampo“ pravardę – o tai taip pat nuoroda į jo šukuoseną.

2016-aisiais jis buvo pripažintas kaltu dėl diskriminacijos Nyderlanduose gyvenančių marokiečių atžvilgiu. Praeityje G. Wildersas Koraną yra palyginęs su nacių lyderio Adolfo Hitlerio antisemitiniu politiniu manifestu „Mein Kampf“, sakydamas, kad abi knygos turėtų būti uždraustos.

PVV manifeste, kuriame apstu G. Wildersui būdingos retorikos, sakoma: „Prieglobsčio prašytojai mėgaujasi puikiais nemokamais kruizinių laivų bufetais, o olandų šeimos turi taupyti maisto produktus.“

„Norime, kad Nyderlanduose būtų mažiau islamo, ir to sieksime: mažindami nevakarietišką imigraciją ir apskritai sustabdydami prieglobsčio teikimą“, – sakoma programoje.

Be to, būtų surengtas „privalomas referendumas“ dėl „Nexit“ – idėjos Nyderlandams išstoti iš ES. PVV taip pat ragina „nedelsiant sustabdyti“ pagalbą vystymuisi.

Užsienio politikos srityje esama aiškių paralelių su JAV eksprezidentu Donaldu Trumpu. „Pirmiausia Nyderlandai“, – skelbiama manifeste.

Nyderlandų žiniasklaidą apstulbino, kokia persvara G. Wildersas pasiekė pergalę rinkimuose.

„Niekas to nesitikėjo, net pats nugalėtojas“, – teigė dienraštis „Trouw“. Netgi paprastai santūrus visuomeninis transliuotojas NOS pavadino tai „monstriška pergale“ – ši frazė nuskambėjo keliose žiniasklaidos priemonėse.

Dienraštis „Financieele Dagblad“ teigė, kad rezultatas „apverčia Hagos politiką aukštyn kojomis“, o dienraštis NRC apibūdino jį kaip „dešiniųjų populistų sukilimą, kuris iki pamatų sudrebins Binenhofą“, turėdamas omenyje vyriausybės miestelį Hagoje.

2023 11 23 10:15
Spausdinti