Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ČEKIJOS PREZIDENTO RINKIMAI
Daliniai rezultatai: į Čekijos prezidento rinkimų 2-ą turą pateks A. Babišas ir P. Pavelas
BNS
Unsplash
Praha.

Milijardierius, buvęs premjeras Andrejus Babišas ir į pensiją išėjęs NATO generolas Petras Pavelas šeštadienį surinko daugiausia balsų pirmame Čekijos prezidento rinkimų ture, rodo daliniai rezultatai.

A. Babišas surinko 35,7 proc. balsų, P. Pavelas – 34,7 proc., o ekonomistė Danušė Nerudova liko trečia su 13,9 proc. balsų, rodo Čekijos statistikos tarnybos paskelbti rezultatai, suskaičiavus balsalapius iš 95 proc. apylinkių.

Nė vienas iš kitų penkių kandidatų nesurinko daugiau nei 7 proc. balsų.

Du daugiausiai balsų surinkę pretendentai varžysis sausio 27–28 dienomis vyksiančiame antrame ture.

Laimėtojas pakeis Milošą Zemaną, prieštaringai vertinamą ir visuomenę skaldantį politikos veteraną, ir susidurs su tokiais iššūkiais kaip rekordinė infliacija 10,5 mln. gyventojų turinčioje Vidurio Europos šalyje, taip pat didėjantis viešųjų finansų deficitas, susijęs su karu Ukrainoje.

Vos ketvirto prezidento nuo 1993-ųjų, kai taikiai iširo Čekoslovakija, rinkimai vyko Čekijai baigus pusmečio trukmės pirmininkavimą Europos Sąjungai ir tęsiantis karui Ukrainoje.

Prahoje savo balsą atidavusi Andrea Knoblochova šeštadienį sakė norinti „patyrusio, nešališko ir sąžiningo“ prezidento, kuris turėtų būti „reprezentatyvus ir užimti gerą užsienio politikos poziciją“.

„Užsienio politikoje jis neabejotinai turėtų būti diskretiškesnis ir kuklesnis“, – pridūrė ji.

68-erių verslo magnatas ir buvęs ministras pirmininkas A. Babišas, žurnalo „Forbes“ vertinimu, yra penktas turtingiausias žmogus Čekijoje.

61 metų P. Pavelas yra buvęs desantininkas, apdovanotas kaip serbų ir kroatų karo didvyris, per kurį padėjo išlaisvinti prancūzų karius iš karo zonos.

Vėliau jis tapo Čekijos generalinio štabo viršininku ir NATO karinio komiteto pirmininku.

„Didesnis diplomatas“

Balsuodamas savo gimtajame Černoučeko kaime, esančiame į šiaurę nuo Prahos, P. Pavelas sakė, kad pagrindinis tikslas buvo atkurti prezidentūros orumą po dešimtmečio, kai prie Čekijos vairo stovėjo M. Zemanas.

„Taip pat turėtume užmegzti normalų bendravimą ir stengtis pasiekti rezultatų ne konfrontuodami, o bendradarbiaudami“, – pridūrė jis.

Į pietus nuo Prahos esančioje Prūhonicėje balsavęs A. Babišas sakė besitikintis, kad jo politinė patirtis atneš jam pergalę.

„Pažįstu daugumą prezidentų. O mano privalumas tas, kad žinau, kuo užsiima visos ministerijos“, – pridūrė jis.

Prieš rinkimus darytos apklausos rodė, kad P. Pavelas įveiktų A. Babišą, jei susidurtų su juo antrajame ture.

Čekijos prezidento vaidmuo iš esmės yra simbolinis, tačiau valstybės vadovas skiria vyriausybę, parenka centrinio banko valdytoją ir konstitucinio teismo teisėjus, yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

Tačiau M. Zemanas, kontroversiškas politikas, kartą prisipažinęs, kad per dieną išgeria šešias taures vyno ir tris taureles stipriojo alkoholio, ne kartą pasinaudojo Konstitucijos spragomis, kad padidintų savo įtaką.

Po intensyvaus penktadienio rinkimų apylinkėse šeštadienio rytą rinkėjų aktyvumas buvo kur kas mažesnis – vienoje apylinkėje, įsikūrusioje Prahos centre esančioje mokykloje, pasirodė pavieniai šunų vedžiotojai ar pirkėjai.

Rinkėja Anna Nina Schumannova sakė, kad tikisi, jog naujasis prezidentas „bus didesnis diplomatas“ nei M. Zemanas.

„Jis arba ji turėtų būti patikimas, galvoti apie visus žmones, siekti, kad mūsų šalis klestėtų ir vystytųsi, užtikrinti taiką ir padaryti mūsų vaikus laimingus“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

2023 01 14 18:26
Spausdinti