Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RUSIJOS GRĖSMĖ
Danijos premjerė ragina „naivų“ žemyną didinti išlaidas gynybai ir nekartoti XX a. klaidų
ELTA
Marius Morkevičius/ELTA
Mette Frederiksen.

Europa turi apriboti išlaidas socialinei rūpybai, kad atgrasytų vis agresyvesnę Rusiją ilgalaikiu gynybos ir saugumo finansavimo didinimu.

Tai pareiškė Danijos premjerė Mette Frederiksen, praneša portalas „rbc.ua“, remdamasis leidiniu „Financial Times“.

Pasak jos, „naivus“ žemynas turi išvengti praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio klaidų ir „suaktyvinti bei sustiprinti“ savo gynybos pramonę, kad sutramdytų imperialistinę Rusiją, kuri pasirinko Ukrainą savo pirmuoju taikiniu.

„Laisvė turi savo kainą. Žvelgdami iš Europos perspektyvos, turime pripažinti, kad skyrėme nepakankamai lėšų savo gynybai ir saugumui“, - sakė M. Frederiksen.

Premjerė pažymėjo, kad praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje, pasibaigus šaltajam karui, Danija ir kitos šalys apkarpė karinius biudžetus.

„Tai padarę galėjome skirti daugiau pinigų socialinei rūpybai ar mokesčių mažinimui. Mes turime pradėti pokalbį apie tai, jog jei pasaulis keičiasi ta linkme, kaip aš manau, tai negalima leisti dolerių, eurų ar kronų po du kartus“, – pabrėžė Danijos vyriausybės vadovė.

Ji pridūrė, kad Rusija darosi vis agresyvesnė, ir ne tik Ukrainoje.

„Manau, kad turime savęs paklausti: ar ji yra galutinis Rusijos tikslas? O gal tai tik dalis to, ką jie nori pasiekti, kad vėl sukurtų Didžiąją Rusiją? Po dvejų plataus masto invazijos metų negalima kalbėti tik apie vieną žmogų. Reikia kalbėti apie šalį“, – pridūrė ji ir pažymėjo, kad ekspansionistinę programą priėmė ne tik Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas, bet ir visa visuomenė.

Šiomis dienomis Danijos ministrė pirmininkė M. Frederiksen pareiškė, kad Ukraina negali laimėti karo be ginklų, todėl pasaulis turi kuo greičiau padidinti paramą Kyjivui.

2024 02 27 10:53
Spausdinti