Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


SUOMIJA
Darbą baigianti Suomijos premjerė S. Marin trauksis ir iš partijos lyderės pareigų
ELTA
Sosialidemokraatit/Twitter
Sanna Marin.

Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin, savaitgalį pralaimėjusi visuotinius rinkimus, trečiadienį pranešė, kad rugsėjo mėnesį atsistatydins iš Socialdemokratų partijos (SDP) vadovės pareigų.

„Priėjau prie išvados, kad nesieksiu toliau eiti SDP vadovės pareigų per būsimą partijos konferenciją rugsėjį“, – sakė S. Marin žurnalistams Helsinkyje.

37 metų politikė sakė, kad ir toliau dirbs įstatymų leidėja, nepaisant spėlionių, kad jai gali būti pasiūlytas koks nors aukštas tarptautinis postas.

„Man nebuvo pasiūlyti jokie tarptautiniai postai. Toliau dirbsiu kaip parlamento narė“, – sakė ji.

Ji taip pat pranešė, kad ketvirtadienį pateiks savo vyriausybės atsistatydinimo pareiškimą, pripažindama, kad ketveri metai darbo premjero pareigose ją labai paveikė. „Per šiuos metus mano pačios ištvermė daug kartų buvo išbandyta“, – sakė ji.

S. Marin sakė, kad ketina vadovauti SDP deryboms dėl naujos vyriausybės sudarymo su Nacionalinės koalicijos partija, kuri sekmadienį vykusiuose parlamento rinkimuose surinko daugiausiai balsų.

Tačiau ji teigė, kad nesitiki būti ministre, jei kitoje vyriausybėje bus SDP atstovų. „Nemanau, kad aš pati būsiu tarp ministrų“, – sakė ji.

Europos politikos dėmesio centre atsidūrusiai S. Marin nepavyko savo išskirtinio populiarumo paversti pakankamu vietų skaičiumi parlamente, kad jos Socialdemokratų partija liktų valdžioje.

SDP užėmė trečiąją vietą su 43 mandatais, nusileidusi konservatyviai Nacionalinei koalicijai su 48 mandatais ir kraštutinių dešiniųjų Suomių partijai su 46 mandatais.

2023 04 05 12:50
Spausdinti