Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BRAZILIJA
Dėl ankstesnių pastabų kritikuojamas Brazilijos prezidentas pasmerkė invaziją į Ukrainą
BNS
Scanpix
Luizas Inacio Lula da Silva.

Dėl to, kas vadinama Rusijos ir Kinijos propagandos atkartojimu, sukritikuotas Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva antradienį pasmerkė Rusijos įvykdytą Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą.

Baltieji rūmai pirmadienį sukritikavo brazilų prezidento pastabas dėl karo Ukrainoje. Per neseniai įvykusius valstybinius vizitus Kinijoje ir Artimuosiuose Rytuose L. I. Lula da Silva sakė, kad Jungtinės Valstijos turėtų „nustoti skatinti karą ir pradėti kalbėti apie taiką“ Ukrainoje. Jis teigė, kad Kyjivas esą taip pat yra kaltas dėl karo, prasidėjusio 2022 metų vasarį į Ukrainą įsiveržus Rusijos pajėgoms.

Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Kirby pirmadienį apkaltino L. I. Lulą da Silvą „atkartojant Rusijos ir Kinijos propagandą, visiškai nesigilinant į faktus“, o jo pranešimą apibūdino kaip labai problemišką.

Pasipiktinimą L. I. Lulos da Silvos komentarais išreiškė ir Ukraina.

L. I. Lula da Silva pirmadienį susitiko su į jo šalį atvykusiu Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Antradienį per viešinčio Rumunijos prezidento Klauso Iohanniso garbei surengtus pietus Brazilijos prezidentas teigė, kad jo vyriausybė smerkia Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą, bet taip pat pasisako už suderėtą politinį konflikto sprendimą.

L. I. Lulos da Silvos pagrindinis patarėjas užsienio politikos klausimais Celso Amorimas kritiką jo bosui antradienį pavadino absurdiška.

Pasak jo, keliais klausimais Brazilijos ir Rusijos požiūriai sutampa, bet Brazilija yra ne kartą pasmerkusi invaziją į Ukrainą.

Brazilija neprisidėjo prie Vakarų sankcijų Rusijai dėl jos invazijos ir atsisakė patenkinti prašymus tiekti šaudmenis Ukrainai.

Pirmadienį susitikęs su Brazilijos kolega S. Lavrovas sakė: „Esame dėkingi savo draugams brazilams už tai, kad jie aiškiai suprato situacijos (Ukrainoje) kilmę. Esame dėkingi už jų ryžtą prisidėti ieškant būdų, kaip sureguliuoti šią situaciją.“

L. I. Lula da Silva pasiūlė suburti šalių, kurios tarpininkautų dėl karo Ukrainoje, grupę.

2023 04 19 09:09
Spausdinti