Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


MIGRACIJA
Dėl karų Ukrainoje ir Gazos Ruože mažėja dėmesys humanitarinei krizei Sirijoje
ELTA
Scanpix
Migrantai iš Sirijos ir Bangladešo plaukiantys valtimi Viduržemio jūroje palei Libijos pakrantę.

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinių reikalų koordinatorius Sirijoje Adamas Abdelmoula nustatė, kad dėl karų ir konfliktų Ukrainoje, Gazos Ruože ir kitur sumažėjo dėmesys humanitarinei krizei Sirijoje. Jo teigimu, artimiausiu metu gali išaugoti sirų migracijos mastas Europos kryptimi.

„Migracija smarkiai išaugs, jei nebus patenkinti žmonių poreikiai šalyje“, – pažymėjo jis. Esą šalių donorių nacionalinis interesas turėtų būti skirti daugiau lėšų humanitarinei paramai. Tai būtų gerokai pigiau nei rūpintis prieglobsčio prašytojais. Sirijos prieglobsčio prašytojų skaičius Europoje 2023 m., lyginant su ankstesniais metais, išaugo 38 proc. iki 181 tūkst.

Karas Gazos Ruože yra papildoma našta šaliai po 13 pilietinio karo metų. A. Abdelmoula, be kita ko, paminėjo smarkiai išaugusį Izraelio atakų prieš Sirijos teritoriją skaičių ir kainų didėjimą. Tai susiję su krovininių laivų nukreipimu Raudonojoje jūroje dėl Gazos karo nulemtų išpuolių iš Jemeno. A. Abdelmoula iš Damasko vaizdo ryšiu kalbėjo su reporteriais Ženevoje.

16,7 mln. žmonių Sirijoje yra reikalingi humanitarinės pagalbos – gerokai daugiau nei pernai ir ankstesniais metais (2022: 14,6 mln.). Sirijoje padėtis sudėtinga ne tik dėl besitęsiančių mūšių ir 2023 m. vasarį įvykusio žemės drebėjimo. Šalį smarkiai veikia ir klimato kaita.

JT skubiai prašo daugiau lėšų. 2024 m. šaliai paprašyta paaukoti 4,07 mlrd. dolerių (3,76 mlrd. eurų), tačiau iki kovo 1 d. gauta tik 0,02 proc. šios sumos.

2024 03 22 14:01
Spausdinti