Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


JUNGTINĖS TAUTOS
Dėl pirmininkavimo JT Saugumo Tarybai kritikuojama Rusija teisinasi
BNS
Unsplash

Dėl balandžiui perimto pirmininkavimo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai smarkiai kritikuojama Rusija pirmadienį teisinosi ir tvirtino, kad nesinaudos tuo gindama savo invaziją Ukrainoje.

„Mes nepiktnaudžiausime pirmininkavimo prerogatyvomis“, – pareiškė Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia.

„Viena yra nacionalinė pozicija. Kitas dalykas yra Saugumo Tarybos pirmininkės vaidmuo“, – sakė jis spaudos konferencijoje, surengtoje Rusijai mėnesiui perimant pirmininkavimą.

Susidariusią situaciją griežtai sukritikavo Ukraina ir jos sąjungininkės. Kyjivas tai pavadino „antausiu tarptautinei bendrijai“.

„Kaip žinote, Rusija užima... Saugumo Tarybos pirmininkės vietą. Nuo balandžio 1-osios. Tai kaip Melagių dienos pokštas“, – sakė JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield.

„Šio reikalo tiesa ta, kad tai rotuojama vieta. Tikimės, kad jie elgsis profesionaliai, – sakė ji. – Tačiau taip pat tikimės, kad jie pasinaudodami savo vieta skleis dezinformaciją ir propaguos savo pačių darbotvarkę, kalbant apie Ukrainą... Būsime pasirengę garsiai kalbėti kiekvieną kartą, kai jie bandys tai daryti.“

Ukraina ir Vakarai nuolat smerkia Rusijos propagandą dėl pernai vasarį pradėtos invazijos Ukrainoje.

V. Nebenzia sakė, kad tokia kritika „atitinka Vakarų naratyvą“, ir savo ruožtu apkaltino Kyjivo sąjungininkes skleidžiant dezinformaciją, ypač apie „ukrainiečių vaikų, kurie esą buvo pagrobti iš Ukrainos ir prieš jų valią atvežti į Rusiją, padėtį“.

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) yra paskelbęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl karo nusikaltimo – neteisėtos ukrainiečių vaikų deportacijos.

V. Nebenzia šį arešto orderį pavadino „kvailu ir neteisėtu“, ir dėl jo trečiadieniui organizuoja neformalų susitikimą JT.

Saugumo Tarybai pirmininkaujanti šalis turi tam tikrų prerogatyvų kalbant apie Tarybos darbotvarkės sudarymą. Tačiau kaip nuolatinė narė Rusija ir taip turi galimybes šaukti neeilinius posėdžius, kai to nori.

Pirmininkaujanti šalis taip pat paprastai organizuoja du ar tris posėdžius pasirinktomis temomis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas turi pirmininkauti vienam iš tokių posėdžių balandžio 24 dieną – „JT chartijos principų apsaugos“ klausimu.

„Rusija negali kalbėti apie tarptautinę teisę ar JT vertybes“, – sakė britų ambasadoriaus pavaduotojas Jamesas Kariuki.

2023 04 04 12:37
Spausdinti