Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


RECENZIJA
Demokratija globaliame autokratiniame pasaulyje
Jarosławas Płuciennikas

Žinoma istorikė Anne Applebaum, kurios nereikia pristatyti nei anglakalbei, nei tarptautinei auditorijai, išleido naują knygą „Autokratija, UAB. Diktatoriai, kurie nori valdyti pasaulį“

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Vienas svarbiausių knygos „Autokratija, UAB“ aspektų yra pasaulinė jos perspektyva, kuri iš esmės paaiškina, kodėl yra priskiriama „tarpkultūrinių tyrimų“ kategorijai, – ją taip pat būtų galima pavadinti „lyginamąja žurnalistika“. A. Applebaum pabrėžia, kad šiuolaikines autokratijas valdo nebe vienas „blogas“ žmogus (dėl to knygos pavadinime vartojama daugiskaita – diktatoriai), o sudėtingi kleptokratinių finansinių struktūrų, saugumo tarnybų (kariuomenės, policijos, sukarintų organizacijų) ir technologijų ekspertų, atsakingų už sekimą, propagandą ir dezinformaciją, tinklai (tai pabrėžiama pavadinime vartojant žodžio Incorporated santrauką Inc., kurią IQ redakcija interpretavo UAB). Šių tinklų nariai yra susiję ne tik konkretaus režimo viduje, bet ir su kitomis autokratinėmis šalimis ir net su kitomis demokratinėmis valstybėmis. A. Applebaum nepiktnaudžiauja šia tinklo sąvoka ir nepateikia jos kaip konspiracijos. Knygos diskursas yra racionalus ir paremtas faktais, su konkrečiomis datomis ir skaičiais, o tai ją skiria nuo hiperaktyvių aktyvistų tekstų ar gerai žinomų demokratinių manifestų, tokių kaip istoriko Timothy D. Snyderio knyga „Apie tironiją“. A. Applebaum knyga yra puikus skaitinys.

A. Applebaum nutolsta nuo klasikinės istorinės metodologijos, kuri koncentruojasi ties individais, pabrėždama, kad šiuolaikinės autokratijos veikia tinklų, o ne individų, forma. Ji kreipia dėmesį ne į vadinamuosius stiprius lyderius, o į sudėtingas struktūras, kurios bendrai siekia išlaikyti galią ir turtą. Paantraštė neveda į diskusiją apie pačius diktatorius, kaip yra Archie Browno 2014-ųjų knygoje „Stipraus lyderio mitas: politinė lyderystė moderniame amžiuje“ (The Myth of the Strong Leader: Political Leadership in the Modern Age). Vietoj to A. Applebaum savo siela yra arčiau istoriko ir intelektualo Niallo Fergusono, „Civilizacijos: Vakarai ir visi kiti“ (Civilization: The West and the Rest) autoriaus – tik be N. Fergusono visa apimančių sintetinių akademinių ambicijų.

2024 09 19 06:45
Spausdinti