Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


BALKANAI
Didėjant įtampai Kosove, Rusija išreiškė paramą Serbijai
BNS
Scanpix
Rusijos ir Serbijos valstybinės vėliavos kabo balkone prie naujos kelio barikados, įrengtos padalytame Mitrovicos mieste.

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad Rusija remia savo sąjungininkę Serbiją, Balkanų šalies santykiams su kaimyniniu Kosovu tampant vis labiau įtemptiems dėl neseniai įvykusių šaudymų ir blokadų.

„Rusija labai atidžiai stebi, kas vyksta ir kaip užtikrinamos serbų teisės“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Remiame Belgradą visuose veiksmuose, kurių imamasi“, – teigė jis.

Tačiau D. Peskovas pridūrė, kad „Serbija yra suvereni šalis, ir iš esmės neteisinga čia ieškoti kokios nors destruktyvios Rusijos įtakos“.

Anot Kremliaus atstovo, „Serbija gina netoliese sunkiomis sąlygomis gyvenančių serbų teises. Natūralu, kad jie griežtai reaguoja, kai šios teisės pažeidžiamos“.

2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau Belgradas atsisakė ją pripažinti ir skatino 120 000 etninių Kosovo serbų nepaklusti Prištinos valdžiai, ypač šiaurėje, kur jie sudaro daugumą.

Prezidentas Aleksandaras Vučičius pirmadienį paskelbė aukščiausią karių parengtį ir įsakė sustiprinti specialiąsias ginkluotąsias pajėgas.

A. Vučičius įsakymą davė po to, kai sekmadienį į pasienį su Kosovu buvo išsiųstas kariuomenės vadas generolas Milanas Mojsilovičius.

Pastaraisiais metais Serbijos kariuomenė ne kartą buvo paskelbusi padidintą parengtį dėl įtampos su Kosovu – pastarąjį kartą lapkričio mėnesį, kai buvo pareikšta, kad į Serbijos oro erdvę iš Kosovo įskrido keli dronai.

Gruodžio 10 dieną Kosovo šiaurėje serbai pastatė barikadas, protestuodami prieš buvusio policininko, įtariamo dalyvavus išpuoliuose prieš etninių albanų policijos pareigūnus, suėmimą.

Antradienį serbai šiaurinėje Kosovo dalyje, nepaisydami tarptautinės bendruomenės reikalavimų pašalinti anksčiau pastatytas kelių blokadas, pastatė daugiau užkardų.

Naujosios užtvaros iš pakrautų sunkvežimių per naktį buvo pastatytos Mitrovicoje – šiauriniame Kosovo mieste, padalytame tarp Kosovo serbų ir etninių albanų, kurie sudaro daugumą visame Kosove.

Tai pirmas kartas nuo pastarosios krizės pradžios, kai serbai užblokavo gatves viename iš pagrindinių miestų. Iki šiol barikados buvo statomos keliuose, vedančiuose link Kosovo ir Serbijos pasienio.

Antradienį A. Vučičius kreipėsi į žurnalistus kartu su Serbijos patriarchu Porfirije, kuriam Kosovo valdžia pirmadienį uždraudė įvažiuoti į savo teritoriją ir aplankyti ten esančią viduramžių laikų serbų bažnyčią prieš serbų stačiatikių Kalėdas, švenčiamas sausio 7-ąją.

Serbijos prezidentas, kaip įprastai, apkaltino Vakarus ir Kosovo etninių albanų valdžios institucijas kartu rengiant sąmokslą „sukelti neramumus ir nužudyti serbus“, saugančius barikadas.

Kosovo pareigūnai kaltina A. Vučičių naudojantis valstybine žiniasklaida siekiant sukelti neramumus ir išprovokuoti incidentus, kurie taptų pretekstu ginkluotai intervencijai buvusioje Serbijos provincijoje.

2022 12 28 16:04
Spausdinti