Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV PIRMINIAI RINKIMAI
Didysis antradienis JAV pirminiuose rinkimuose didelių staigmenų nepateikė
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Scanpix
D. Trumpas sako kalbą Floridoje.

Didysis antradienis, kovo 5-oji, – diena, kai savo nuomonę JAV pirminiuose rinkimuose vienu metu išreiškė daugiausia šalies gyventojų. 15-os valstijų ir vienos JAV užjūrio teritorijos gyventojai traukė balsuoti už pasirinktą kandidatą. Kaip ir buvo prognozuojama, daugiausia pergalių susižėrė Respublikonų partijos kandidatas Donaldas Trumpas. Demokratų kandidatas prezidentas Joe Bidenas užtikrintai laimėjo visose valstijose, išskyrus užjūrio teritoriją Amerikos Samoa.

Vienos arba abiejų partijų pirminiai rinkimai arba sueigos vyko Alabamoje, Aliaskoje, Arkanzase, Kalifornijoje, Kolorade, Jutoje, Meine, Masačusetse, Minesotoje, Šiaurės Karolinoje, Oklahomoje, Tenesyje, Teksase, Vermonte ir Virdžinijoje. Demokratai taip pat surengė sueigas Amerikos Samoa (čia J. Bideną nurungė verslininkas Jasonas Palmeris), o Ajovoje (16-oje valstijoje) iki kovo 5 d. turėjo balsuoti paštu.

Antradienio vakarą respublikonų kandidato viloje Mar-a-Lago (Florida) buvo surengtas vakarėlis, kuriame D. Trumpas su svarbiausiais kampanijos pareigūnais ir Respublikonų partijos rėmėjais šventė pergalę dar nepradėjus skaičiuoti balsų kai kuriose valstijose. Kaip pabrėžia naujienų agentūra AP, nuotaikos viloje buvo pakilios, tačiau pats D. Trumpas neatrodė itin džiaugsmingas.

D. Trumpo laimėjimai didįjį antradienį lemia, kad jis veikiausiai taps Respublikonų partijos kandidatu lapkričio mėnesį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose, nors pakankamo kandidatų skaičiaus jam teks palaukti iki kovo 12 d., kai vyks pirminiai rinkimai Džordžijoje, Misisipėje ir Vašingtone.

2024 03 06 07:24
Spausdinti