Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PRANCŪZIJA
E. Macronas giria Katarą dėl pasaulio futbolo čempionato ir Egiptą dėl COP27 konferencijos
BNS
Scanpix
Emmanuelis Macronas Kataro futbolo čempionate.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, rizikuodamas sulaukti kritikos savo šalyje, antradienį pasveikino Katarą ir savo „draugą“ Egipto prezidentą Abdel Fattahą al Sisi su atitinkamai pasaulio futbolo čempionato ir COP27 konferencijos organizavimu.

„Pasibaigus pasaulio futbolo čempionatui, kuris yra pirmasis arabų pasaulyje ir kuris vyko Katare, sveikinu juos“, – sakė jis per Artimųjų Rytų viršūnių susitikimą Sveimės kurorte, esančiame ant Negyvosios jūros kranto Jordanijoje.

„Sveikinu savo draugą prezidentą Sisi, nes Šarm aš Šeiche pavyko suburti pasaulį ir išspręsti dalį nuostolių ir žalos klausimo, kuris buvo labai svarbus“, – sakė E. Macronas, turėdamas omenyje COP27 klimato konferenciją.

„Kita COP konferencija vyks Jungtiniuose Arabų Emyratuose, o tai rodo, kad regionas tampa diplomatijos epicentru“, – pridūrė jis.

COP27 konferencija baigėsi priėmus daug ginčų sukėlusį tekstą dėl pagalbos klimato kaitos paveiktoms neturtingoms šalims. Visgi taip ir nepavyko nustatyti naujų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų mažinimo užmojų.

Prancūzijos opozicija aštriai kritikuoja E. Macroną už tai, kad jis dukart apsilankė Katare palaikyti Prancūzijos futbolo rinktinės ir pagyrė renginio organizatorius.

Doha per čempionatą sulaukė tarptautinės kritikos dėl žmogaus teisių padėties ir kondicionuojamų stadionų poveikio aplinkai.

Dujų ištekliais turtinga Persijos įlankos valstybė taip pat atsidūrė didelio atgarsio sulaukusio tyrimo dėl įtariamos korupcijos Europos Parlamente centre.

„Man tai visiškai priimtina“, – sakė E. Macronas, kalbėdamas apie savo kelionę į Katarą stebėti, kaip Prancūzija pasaulio futbolo čempionato pusfinalyje nugalėjo Maroką, o sekmadienį finale pralaimėjo Argentinai.

Prancūzijos lyderis taip pat sulaukė kritikos dėl savo ryšių su Egipto prezidentu, nepaisant represijų šioje šiaurės Afrikos šalyje.

2020 metų gruodį E. Macronas apdovanojo A. F. al Sisi aukščiausio lygmens savo šalies apdovanojimu – Garbės legiono ordino Didžiuoju kryžiumi. Tai sukėlė teisių gynėjų pasipiktinimą.

2022 12 20 18:55
Spausdinti