Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PRANCŪZIJA NETYLA
E. Macronas paragino sąjungininkus nebūti bailiais: karas grįžta į mūsų žemę
ELTA
Scanpix
Emmanuelis Macronas kreipėsi į Čekijoje gyvenančią prancūzų bendruomenę.

Antradienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paragino Ukrainos sąjungininkus nebūti „bailiais“ remiant šalį jos kovoje su Rusijos invazija.

Panašu, kad E. Macrono pasisakymas dar kartą patvirtino prieštaringas jo praėjusią savaitę išsakytas pastabas, kad neatmetama galimybė pasiųsti Vakarų karius į Ukrainą, tai sukėlė šoko bangą visoje Europoje.

„Europa tikrai artėja prie akimirkos, kai turėsime nebūti bailiais“, – sakė jis per vizitą Čekijos Respublikoje, šios šalies vyriausybei stumiant planą pirkti ginklus Ukrainai ne Europoje. „Karas grįžta į mūsų žemę, sustoti atsisakančios galios kiekvieną dieną didina grėsmę“, – sakė E. Macronas prancūzų bendruomenės nariams vienos dienos vizito pradžioje.

Dauguma E. Macrono sąjungininkų Europoje po jo pasisakymo vasario 26 d. pareiškė nesiųsiantys karių į Ukrainą, Prancūzijos pareigūnai taip pat tvirtino, kad tokios pajėgos galėtų būti siunčiamos paremti, pavyzdžiui, išminavimo operacijų, o ne kautis su Rusijos pajėgomis.

Antradienį E. Macronas turi susitikti su Čekijos prezidentu Petru Pavelu ir ministru pirmininku Petru Fiala bei pasakyti kalbą branduoliniame forume, kuriame dalyvaus kelios Prancūzijos energetikos įmonės.

Praėjusį mėnesį Miunchene vykusioje saugumo konferencijoje P. Pavelas sakė, kad Europos Sąjungos (ES) ir NATO narė Čekija, turinti 10,8 mln. gyventojų, sugebėjo surinkti daug ginklų Ukrainai ne Europos žemyne. Jis sakė, kad bendradarbiaudami su Kanada ir Danija čekai rado 500 tūkst. 155 mm sviedinių ir 300 tūkst. 122 mm sviedinių, kuriuos su reikiamomis lėšomis „galėtume pristatyti per kelias savaites“.

Pasak „The Financial Times“, Praha siekia sutelkti 1,5 mlrd. dolerių sumokėti už šaudmenis Ukrainai, jau trečius metus atremiančiai Rusijos puolimą. Praėjusią savaitę Paryžiuje vykusioje tarptautinėje konferencijoje P. Fiala sakė, kad maždaug 15 valstybių yra pasirengusios prisijungti prie iniciatyvos, įskaitant Prancūziją. E. Macronas sakė, kad jo šalis dalyvaus iniciatyvoje, tačiau neatskleidė, kiek prisidės. Nyderlandai jau įsipareigojo paaukoti 100 mln. eurų. Praha tikisi, kad Prancūzijos lyderis per antradienio derybas pateiks konkretų pažadą. Tai būtų šioks toks lūžis, nes Paryžius iki šiol buvo linkęs nukreipti gynybos išlaidas į savo vidaus pramonę ir pirmenybę teikė ginklų gamybai Europoje už ES pinigus.

2024 03 05 15:43
Spausdinti