Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


PRANCŪZIJA
E. Macronas pasirašė pensijų reformos įstatymą
ELTA
Scanpix
Tūkstantiniai protestai Paryžiuje.

Penktadienį Prancūzijos konstitucinis teismas pritarė pensijų reformos įstatymo projektui, o šeštadienį šalies prezidentas Emmanuelis Macronas įstatymą pasirašė. Tačiau profsąjungos žada priešintis kontraversiškiems pakeitimams, įskaitant pensinio amžiaus ilginimui nuo 62 iki 64 metų, informuoja AFP.

Prancūzijos konstitucinis teismas penktadienį patvirtino esmines nepopuliarios pensijų reformos nuostatas. Šis įstatymo projektas sukėlė ilgalaikius protestus ir streikus.

Teismui paskelbus verdiktą profsąjungos paragino žmones gegužės 1 d. dalyvauti Tarptautinės darbo dienos demonstracijose. Netrukus po teismo sprendimo keliuose miestuose kilo protestai, o jų metu prasiveržė smurtas.

Devynių teisėjų Konstitucinio teismo kolegija pritarė pagrindinėms reformos nuostatoms, įskaitant pensinio amžiaus prailginimui iki 64 metų, taip pat ilgesniam darbo stažui norint gauti visą pensiją ir paskelbė, kad įstatymo projektas atitinka Prancūzijos teisės aktus.

Šeši mažesni pasiūlymai buvo atmesti, įskaitant įpareigojimą didelėms bendrovėms skelbti, kiek jose dirba vyresnių nei 55 m. darbuotojų ir specialių darbo sutarčių sukūrimą vyresniems darbuotojams.

Ekspertai mano, kad konstitucinio teismo pritarimas pensijų reformai gali tapti Pyro pergale E. Macronui. Prezidento reitingai beveik pasiekė rekordiškas žemumas, o daugelis rinkėjų pasipiktinę sprendimu „prastumti“ įstatymą per parlamentą be balsavimo.

Penktadienį žvalgydamasis po Paryžiaus Dievo Motinos katedrą, kurią prieš 4 metus nusiaubė didžiulis gaisras, E. Macronas sakė, kad jo šūkis yra „laikytis savo kurso“.

AFP korespondentai pranešė, kad po teismo sprendimo Paryžiuje buvo padegti paspirtukai, dviračiai ir šiukšlės, o riaušių policija bandė stabdyti protestuotojus. Be to, šimtai žmonių išėjo į gatves ir kituose miestuose, pavyzdžiui, Marselyje ir Tulūzoje. Lione policija panaudojo ašarines dujas, o Rene žmonės padegė įėjimą į policijos nuovadą ir konferencijų centrą.

2023 04 15 10:11
Spausdinti