Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PRANCŪZIJA
E. Macronas siekdamas įveikti savo antrosios kadencijos krizes pertvarkė ministrų kabinetą
BNS
Twitter
Emmanuelis Macronas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį pertvarkė ministrų kabinetą, siekdamas įveikti virtinę savo antrosios kadencijos krizių, sakė šaltiniai vyriausybėje.

Kelias savaites sklandė kalbos, kad pernai perrinktas prezidentas galėtų pakeisti premjerę Elisabeth Borne, bet pirmadienį jis pareiškė, kad ją palaiko.

Patarėjai ir ministrai ilgai ginčijosi, ar 45 metų centristas E. Macronas turėtų iš esmės pertvarkyti vyriausybę ir taip paskelbti apie naują pradžią, bet galiausiai ministrų kabineto performavimas buvo ribotos apimties.

Labiausiai krinta į akis, kad buvo pakeistas pirmasis juodaodis šalies švietimo ministras Papas Ndiaye, kuriam, nepaisant įspūdingos mokslininko ir rasių santykių eksperto karjeros, regis, buvo sunku triukšmingoje Prancūzijos politikos aplinkoje.

Jį pakeitė Gabrielis Attalis, ambicingas 34 metų buvęs vyriausybės atstovas.

Kiti pakeitimai padaryti Sveikatos apsaugos, Aprūpinimo būstu ir Socialinių reikalų ministerijose.

Taip pat buvo atleista jaunesnioji vidaus reikalų ministrė Marlene Schiappa, įsivėlusi į vieną skandalą ir suerzinusi kolegas pozavimu žurnalui „Playboy“ per balandį vykusių protestų dėl pensijų reformos įkarštį.

Antrąją E. Macrono kadenciją kilo pikti, mėnesius trunkantys protestai dėl itin nepopuliaraus sprendimo padidinti pensinį amžių. Praėjusį mėnesį visą šalį apėmė riaušės dėl incidento, kai policininkas nušovė iš Šiaurės Afrikos kilusį paauglį.

Laukiama krypties

Kritikams tvirtinant, kad vyriausybė neturi aiškios vizijos ateičiai, balandį E. Macronas pažadėjo per 100 dienų parengti naujas gaires likusiems ketveriems savo kadencijos metams.

Prezidentas jų dar viešai nepaskelbė, taip pat detaliai neišdėstė, ką galvoja apie riaušes, kilusias policininkui nušovus Paryžiaus vakaruose sustabdyto automobilio 17-metį vairuotoją.

Šie didžiausi nuo 2005 metų neramumai, krėtę Prancūzijos miestus, išprovokavo debatus apie įstatymą ir tvarką, imigraciją, rasizmą ir policijos brutalumą.

Nors kai kurie valdančiosios partijos parlamentarai nekantravo laukdami naujos krypties, politologas Bruno Cautresas sakė, kad ministrų kabineto pertvarkymas aiškios politinės žinios nepasiuntė.

„Tai pertvarkymas siekiant atleisti ministrus, nepakankamai gerai dirbusius ar nenorėjusius likti“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Pasak B. Cautreso, ypač svarbu tai, kad nebuvo išplėsta politinė vyriausybės sudėtis. Priimant įstatymus mažumos vyriausybė turi kliautis opozicinėmis partijomis.

Pranešta, kad E. Macronas bandė prisivilioti veikėjų iš opozicinės Respublikonų partijos, kol kas nepritariančios formaliai koalicijai su prezidento centristais parlamente.

E. Macrono populiarumas išlieka nedidelis, bet po kone rekordinio sumažėjimo balandį ėmė didėti. Per liepos 5 dieną atliktą apklausą 31 proc. respondentų sakė, kad teigiamai vertina prezidentą.

2023 07 21 09:48
Spausdinti