Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


IŠĖJIMAS IŠ ROJAUS
E. Muskas svarsto „Teslą“ perkelti į Teksasą – kodėl jam nebeįtinka verslo rojumi laikomas Delaveras?
IQ
Scanpix
E. Muskas.

Antra mažiausia JAV valstija prie Atlanto vandenyno gali pasigirti tokiomis įmonėmis, kaip „Amazon“, „Google“, „Disney“, „Walmart“ ir kitomis. 68 proc. „Fortune 500“ įmonių būstinių kuriasi būtent ten – Delavere. Tačiau turtingiausias pasaulio žmogus, „Teslos“ įkūrėjas Elonas Muskas pradėjo svarstyti apie bendrovės perkėlimą į Teksasą. Kodėl?

Delavero pranašumai

Delaveras įsikūręs centrinėje JAV Rytų pakrantės dalyje, apsuptas Atlanto vandenyno ir Pensilvanijos, Naujojo Džersio ir Merilando valstijų. Maža to, nedaug gyventojų turinti valstija tapusi JAV verslo rojumi. Čia yra daugiau nei pusė visų akcijų biržų sąrašuose esančių JAV įmonių. Skaičiuota, kad 2022 m. valstijoje esančių verslų skaičius viršijo 1,9 mln.

Kodėl Amerikos verslas renkasi Delaverą? Anot „Forbes“, valstija vilioja įmones savo švelnia mokesčių politika, žemais apribojimais ir itin supaprastinta verslo teise. Delavere registruotos bendrovės, valstijoje nevykdančios veiklos, nemoka ir pajamų mokesčio, čia taip pat nėra pardavimų, investicinių pajamų, paveldėjimo ar asmeninio turto mokesčių.

2024 02 07 16:15
Spausdinti