Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


EGIPTO IR GAZOS RUOŽO SIENOS PERĖJA
Egipto prezidentas sutiko atverti Gazos Ruožo sienos perėjimo punktą
BNS
Scanpix
Egipto sienos perėja su Gazos Ruožu.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi sutiko atidaryti vienintelę Izraelio nekontroliuojamą sienos perėją su Gazos Ruožu, kad per ją galėtų pravažiuoti pirmoji humanitarinės pagalbos sunkvežimių grupė, trečiadienį pranešė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Jis sutiko (...) pradžioje praleisti iki 20 sunkvežimių“, – lėktuve „Air Force One“ sakė JAV prezidentas, grįždamas iš vizito Izraelyje, kur pareiškė solidarumą dėl spalio 7-osios „Hamas“ išpuolių.

Pasak J. Bideno, tikėtina, kad sunkvežimiais gabenamos pagalbos gali tekti palaukti iki penktadienio, prireikus remontuoti prie sienos perėjos esantį kelią.

„Jie ketina sutaisyti kelią. Jie turi užpilti duobes, kad šie sunkvežimiai galėtų pravažiuoti. Jie tikisi, kad tai rytoj užtruks apie aštuonias valandas“, – sakė jis.

JAV prezidentas sakė, kad pirmieji 20 sunkvežimių bus skirti išbandyti pagalbos skirstymo sistemą, neleidžiant Gazos Ruožą kontroliuojančiai palestiniečių kovotojų organizacijai „Hamas“ gauti naudos, sakė JAV prezidentas.

Jungtinės Tautos ketina dalyti pagalbą Gazos Ruožo pusėje.

„Jei „Hamas“ ją konfiskuos, neleis jos gabenti arba tiesiog konfiskuos, tada viskas baigsis, nes mes nesiųsime jokios humanitarinės pagalbos „Hamas“, jei jie ją konfiskuos. Tai yra mano įsipareigojimas“, – sakė J. Bidenas.

Jis pridūrė, kad 20 sunkvežimių yra pirmoji pagalbos dalis, tačiau iš viso laukia 150 ar kiek daugiau sunkvežimių. Ar likusiems bus leista įvažiuoti, priklausys nuo to, kaip seksis.

J. Bidenas turėjo susitikti su A. F. al Sisi trečiadienį Jordanijoje vyksiančiame keturių šalių aukščiausiojo lygio susitikime, tačiau susitikimas buvo atšauktas po mirtino smūgio Gazos Ruožo ligoninei, kuris sukėlė pyktį visame arabų pasaulyje.

Jis sakė, kad vietoj to apie pusvalandį kalbėjosi su A. F. al Sisi iš lėktuvo „Air Force One“.

„Svarbiausia, kad jis (A. F. al Sisi) nusipelno pagyrų, nes buvo labai sukalbamas“, – pridūrė JAV prezidentas.

J. Bidenas apibūdino savo kelionę į karo zoną kaip sėkmingą ir sakė, kad, nors ir išreiškė JAV paramą sąjungininkui Izraeliui, jis labai tiesmukai kalbėjo su izraeliečiais dėl būtinybės įsileisti pagalbą į Gazos Ruožą.

„Jei turite galimybę sumažinti skausmą, turėtumėte tai padaryti. Taškas. O jei to nepadarysite, prarasite pasitikėjimą visame pasaulyje. Ir manau, kad visi tai supranta“, – sakė jis.

Žurnalistų paklaustas apie pranešimus, kad jo administracija sakė Izraeliui, jog JAV pajėgos, atsakydamos į galingo Libano judėjimo „Hezbollah“ išpuolį prieš Izraelį, kovotų kartu su Izraelio kariais, J. Bidenas atsakė, kad tai netiesa.

Tačiau jis sakė, kad „mūsų kariuomenė kalbasi su jų kariuomene apie alternatyvas“ „Hezbollah“ atakos atveju.

2023 10 19 08:07
Spausdinti