Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARO PASEKMĖS
ERPB: Rusijos ekonomika 2022-aisiais sunyks 10 proc., Ukrainos – 20 proc.
BNS
Unian
Sudeginta mašina Charkive.

Rusijos karas Ukrainoje ir Vakarų sankcijos smogs agresorės ir jos sąjungininkės Baltarusijos ekonomikoms, tačiau labiausiai susitrauks Ukrainos ūkis, skelbia Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“, cituodama ištraukas iš Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (EBPB) naujausios apžvalgos.

Ketvirtadienį ERPB paskelbtoje prognozėje teigiama, kad dėl karo Ukrainoje Rusijos ekonomika šiais metais susitrauks 10 proc., Baltarusijos – 3 proc., o Ukraina sukurs 20 proc. menkesnį nei 2021-aisiais bendrąjį vidaus produktą.

„Prieš penkias savaites prasidėjusi Rusijos ginkluota invazija į Ukrainą sukėlė didžiausią sukrėtimą per 50 metų“, – pažymi ERPB.

Prieš karą ERPB prognozavo, kad šiemet Rusijos ekonominis augimas sieks 3 proc., Ukrainos – 3,5 procento.

Naujausios prognozės remiasi prielaida, kad per artimiausius kelis mėnesius šiame kare bus pasiektos paliaubos, o po to bus dedamos didelės pastangos atkurti nuniokotą Ukrainos ekonomiką.

Pagal šį scenarijų banko ekonomistai tikisi, kad Ukrainos BVP kitąmet ūgtels net 23 proc., tačiau Rusijos ekonomikos augimas dėl Vakarų sankcijų, kurios, kaip tikimasi, ir toliau bus taikomos, veikiausiai bus artimas nuliui.

„Prognozės pasižymi itin dideliu neapibrėžtumu, įskaitant rimtą pablogėjimo riziką, jei suintensyvės karo veiksmai arba jei bus apribotas dujų ar kitų prekių tiekimas iš Rusijos“, – skelbia ERPB.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 31 14:12
Spausdinti