Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KARAS UKRAINOJE
ES: dėl Rusijos vykdomos ukrainietiškų grūdų blokados badas gresia tūkstančiams žmonių
BNS
Unsplash

Rusijos vykdoma Ukrainos uostų blokada kelia grėsmę grūdų tiekimui dešimtims tūkstančių prie bado slenksčio esančių žmonių ir turi būti nutraukta, pirmadienį perspėjo Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Daugeliui žmonių tai yra gyvybės ir mirties klausimas. Ir tas klausimas yra toks, kad Rusija turi nutraukti blokadą ir leisti eksportuoti ukrainietiškus grūdus“, – žurnalistams sakė J. Borrellis.

Rusijos ir Ukrainos derybininkai trečiadienį Stambule susitiks su Jungtinių Tautų ir Turkijos diplomatais aptarti galimo susitarimo, kuriuo būtų nutraukta kelis mėnesius trunkanti Ukrainos uostų blokada.

Vasario pabaigoje į Ukrainą įsiveržusi Rusija užėmė kai kuriuos Juodosios jūros uostus ir bombardavo kitus, įskaitant pagrindinį grūdų eksporto uostą Odesos mieste.

Ukraina užminavo kai kurių savo uostų prieigas, kad apsaugotų juos nuo Rusijos puolimo.

Tačiau Ukrainos ūkiai yra pagrindinis grūdų šaltinis pasaulio rinkai, ypač Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, kur maisto atsargos yra labai ribotos.

„Didžiausią nerimą kelia tai, kad daugelyje pasaulio šalių trūksta maisto, o jo nėra, nes Rusija blokuoja ukrainietiškų grūdų eksportą“, – sakė ES užsienio politikos vadovas.

J. Borrellis tai pareiškė atvykęs į Briuselyje vykstantį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuriame tariamasi, kaip panaikinti Rusijai už agresiją prieš Ukrainą taikomų bloko sankcijų spragas.

Jis sakė, kad Ukrainos sąjungininkės Europoje padarys viską, ką gali, kad padėtų Kyjivui eksportuoti grūdus sausumos keliais ir Dunojumi, tačiau perspėjo, kad svarbiausi yra uostai.

„Taigi, tikiuosi – ir manau turįs viltį – kad šią savaitę pavyks pasiekti susitarimą dėl šio ir kitų Ukrainos uostų atblokavimo“, – sakė jis, turėdamas galvoje Odesą.

„Nuo šio susitarimo priklauso tūkstančių, daugiau nei tūkstančių – dešimčių tūkstančių – žmonių gyvybė. Taigi, tai nėra diplomatinis žaidimas“, – kalbėjo J. Borrellis.

Jis pabrėžė, kad jei trečiadienį numatytos derybos žlugs, Briuselis ir toliau kaltins Rusiją, kad ši naudoja bado grėsmę kaip „ginklą“.

NATO narė Turkija, palaikanti gerus santykius tiek su Rusija, tiek su Ukraina, vadovauja pastangoms atnaujinti grūdų tiekimą.

Turkijos pareigūnai teigia, kad Juodojoje jūroje laukia 20 prekybinių laivų, į kuriuos būtų galima greitai pakrauti ukrainietiškus grūdus.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pabrėžė, kad Maskva dalyvaus susitikime su griežtų reikalavimų sąrašu, įskaitant sąlygą užtikrinti jai teisę apieškoti laivus su grūdais, siekiant įsitikinti, kad juose nėra ginklų.

Ukraina turi savo reikalavimų sąrašą dėl saugumo garantijų ir pabrėžia JT vaidmens svarbą derybose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 18 13:50
Spausdinti