Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


TECHNOLOGIJOS
ES derybininkai pasiekė susitarimą dėl Skaitmeninių rinkų akto
BNS
Pixabay

Europos Parlamento ir ES valstybių narių derybininkai ketvirtadienį pasiekė susitarimą dėl svarbaus įstatymo, leisiančio pažaboti JAV technologijų milžinių, tokių kaip „Google“, „Meta“, „Amazon“ ir „Apple“, dominavimą rinkoje.

Briuselyje susirinkę įstatymų leidėjai susitarė dėl ilgo siaurai apibrėžtų objektyvių kriterijų, pagal kuriuos didelės interneto platformos bus laikomos vadinamosiomis prieigos valdytojomis, sąrašo.

Pasak Europos Komisijos, naujosiomis taisyklėmis bus nustatytos prieigos valdytojų prievolės ir tai, ką jos turės daryti (leistina) ir ko negalės daryti (neleistina) atlikdamos kasdienius veiksmus.

Skaitmeninių rinkų aktas (SRA) yra skirtas užtikrinti, kad didžiosios technologijų įmonės internete veiktų sąžiningai bei leis pagreitinti bloko teisėkūros procedūras. Jis taip pat yra skirtas apsaugoti vartotojus bei suteikti konkurentams didesnę galimybę varžytis su pasaulio technologijų milžinėmis.

„Susitarimas pradeda naują technologijų reguliavimo erą visame pasaulyje“, – teigė deryboms Europos Parlamente vadovavęs Europos Parlamento narys iš Vokietijos Andreasas Schwabas.

„Skaitmeninių rinkų įstatymas nutrauks be paliovos stiprėjantį didžiųjų technologijų įmonių dominavimą“, – pridūrė jis.

Pagrindinis įstatymo tikslas yra padėti išvengti ilgus metus trunkančių procedūrų ir teisminių kovų, reikalingų nubausti technologijų milžines už monopolinį elgesį, kuomet bylos gali baigtis didžiulėmis baudomis, bet turėti nedidelį poveikį įmonių verslo praktikos pokyčiams.

Įgyvendinus įstatymą Briuseliui bus suteikta precedento neturinti galia stebėti milžinių sprendimus, ypač susijusius su perspektyvių startuolių perėmimu.

„Dabar prieigos valdytojomis laikomos įmonės turės prisiimti atsakomybę“, – teigė už konkurencijos politiką atsakinga vykdomoji EK pirmininkės pavaduotoja Margrethe Vestager.

„Numatyta daugelis dalykų, kuriuos jos galės padaryti, ir daugybė dalykų, kurių jie negalės padaryti, ir tai, žinoma, suteiks sąžiningą galimybę kiekvienam“, – pridūrė ji.

„Mažiau naujovių“

Įstatyme yra apie 20 taisyklių, kurios daugeliu atvejų yra skirtos reglamentuoti didžiųjų technologijų milžinių veiklą, prieštaraujančią bloko konkurencijos taisyklėms, ir kurių įgyvendinimą Briuseliui anksčiau ne visada pavykdavo pasiekti.

SRA nustato daugybę įpareigojimų įmonėms, įskaitant reikalavimą „Apple“ atverti savo programėlių parduotuvę „App Store“ alternatyvioms mokėjimo sistemoms. Šiam reikalavimui „iPhone“ gamintoja įnirtingai priešinosi, ypač ginče su žaidimo „Epic“ kūrėja „Fortnite“.

„Google“ bus paprašyta aiškiai pasiūlyti „Android“ valdomų išmaniųjų telefonų vartotojams alternatyvas savo paieškos sistemai, „Google“ žemėlapių programai arba „Chrome“ naršyklei.

„Google“ atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP teigė, kad JAV interneto milžinei „prireiks laiko išnagrinėti galutinį tekstą ir pasirengti bendradarbiavimui su reguliavimo institucijomis, kad jį įgyvendintų“.

„Nors palaikome daugelį SRA ambicijų, susijusių su vartotojams suteikiamais pasirinkimai ir sąveika, esame susirūpinę, kad kai kurios taisyklės gali sumažinti naujoves ir europiečiams prieinamą pasirinkimą“, – pažymėjo bendrovės atstovas.

„Apple“ taip pat būtų priversta susilpninti „iPhone“ sistemų valdymą, o naudotojai galės pašalinti žiniatinklio naršyklę „Safari“ ir kitas įmonės sukurtas programas, kurių vartotojai šiuo metu negali ištrinti.

Pareiškime „Apple“ nedelsdama išreiškė apgailestavimą dėl įstatymo, sakydama, kad „nerimauja, kad kai kurios SRA nuostatos sukurs nereikalingų privatumo ir saugumo spragų mūsų vartotojams“.

Po įnirtingos įtakingų europarlamentarų kampanijos, į įstatymą taip pat įtrauktos nuostatos, kurios privers susirašinėjimo platformas, tokias kaip „Meta“ priklausančią „WhatsApp“, užtikrinti prieigą kitų paslaugų, pavyzdžiui, „Signal“ ar „Apple iMessage“, naudotojams, ir atvirkščiai.

Prancūzija, kuri pirmininkauja ES ir derėjosi 27 bloko valstybių narių vardu, pareiškė, kad įstatymas turės „konkrečių padarinių Europos piliečių gyvenimui“.

„Kalbame apie prekes, kurias perkame internetu, išmanųjį telefoną, kurį naudojame kasdien, ir apie paslaugas, kurias naudojame kasdien“, – pažymėjo Prancūzijos skaitmeninių reikalų ministras Cedricas O.

„Laikytis reikalavimų arba užginčyti įstatymą“

Pažeidus taisykles, baudos galės siekti net 10 proc. įmonės metinių pasaulinių pardavimų, o pakartotinai nusižengusiems – net 20 procentų.

SRA „turės didelį poveikį tam, kaip šiuo metu vykdomos kai kurių prieigos valdytojų operacijos“, – pažymėjo Clifford Chance“ partnerė, advokatė Katrin Schallenberg.

„Akivaizdu, kad susijusios įmonės <...> jau ieško būdų, kaip laikytis ar net užginčyti reglamentą“, – pridūrė ji.

Didžiosios technologijų milžinė įmonės dėjo dideles pastangas užkirsti kelią naujųjų taisyklių priėmimui ir sulaukė pritarimo Vašingtone, kuris pareiškė, kad naujasis įstatymas nesąžiningai nukreiptas prieš JAV įmones.

Derybininkams jau pasiekus susitarimą, dabar įvyks galutinis balsavimas Europos Parlamento sesijoje, taip pat turės balsuoti 27 ES valstybių narių ministrai.

Naujosios taisyklės gali įsigalioti nuo 2023 metų sausio 1 dienos, nors technologijų įmonės prašo daugiau laiko jo reikalavimams įgyvendinti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 25 11:35
Spausdinti