Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KARAS UKRAINOJE
ES galvoja steigti prokuratūrą agresijos nusikaltimui prieš Ukrainą tirti
BNS
Scanpix
Mariupolis pernai pavasarį.

Europos Komisija antradienį pranešė galvojanti įsteigti „tarptautinę prokuratūrą“ agresijos nusikaltimui prieš Ukrainą tirti, taip žengdama žingsnį į priekį dėl Rusijos vadovybės patraukimo atsakomybėn.

Vokietija pirmadienį tapo dar viena Europos šalimi, parėmusia Kyjivo raginimus įsteigti specialų tribunolą, kuris teistų Kremliaus aukščiausio rango pareigūnus už karą Ukrainoje.

Tikslas yra apeiti faktą, jog Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT), kuris yra pradėjęs tyrimą dėl šio karo, negali patraukti Rusijos baudžiamojon atsakomybėn už agresijos nusikaltimą.

EK dar pernai svarstė idėją, kad Rusijos vadovybės atsakomybės klausimo turėtų imtis specialusis tribunolas, bet kol kas bloke nėra konsensuso dėl tokio teismo įsteigimo.

Lietuva, drauge su Latvija ir Estija, pernai spalio viduryje paragino Europos Sąjungą su tarptautiniais partneriais steigti specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimams Ukrainoje tirti. Šalys teigia, jog toks tribunolas leistų patraukti atsakomybėn ir Rusijos vadovybę.

Teisingumo eurokomisaras Didier Reyndersas Europos Parlamentui sakė, kad lieka „sudėtingų teisinių ir politinių klausimų“, ir kad jiems reikia tolesnių ES narių bei tarptautinių partnerių diskusijų.

„Kol diskusijoms dėl specialaus tribunolo galės atsirasti pakankamas konsensusas ir parama tarptautiniu lygiu, iš pradžių būtų galima svarstyti tyrimo mechanizmą“, – sakė D. Reyndersas.

„Komisija mąsto apie galimybę įsteigti tarptautinę prokuratūrą, kad būtų galima pradėti agresijos nusikaltimo tyrimą, siekiant išsaugoti įrodymus galimiems būsimiems teismo procesams“, – sakė jis.

D. Reynderso teigimu, su Ukrainos pareigūnais, TBT ir ES teisminio bendradarbiavimo agentūra Eurojustu diskutuojama apie šio plano „teisinius ir saugumo klausimus“.

Strasbūre posėdžiaujantys europarlamentarai šią savaitę turėtų pritarti neįpareigojamai rezoliucijai su raginimu įsteigti specialųjį tribunolą.

Ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino juos žengti šį žingsnį, galintį padidinti spaudimą bloko vyriausybėms pritarti tribunolui.

„Jokio nebaudžiamumo Rusijos politinei ir karinei vadovybei. Jie privalo būti patraukti atsakomybėn“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Kuleba.

2023 01 18 11:20
Spausdinti