Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


EUROPOS SĄJUNGA
ES įvedė sankcijas Baltarusijos pareigūnams dėl susidorojimo su opozicijos atstovais
BNS
Scanpix
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas.

Europos Sąjunga ketvirtadienį įvedė sankcijas keliems Baltarusijos milicijos, teisingumo sistemos ir kalėjimų pareigūnams dėl susidorojimo su opozicijos atstovais, taip pat žiniasklaidos darbuotojams ir bendrovėms, kaltinamoms Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą rėmimu.

38 pareigūnams, įskaitant kelis teisėjus ir prokurorus, uždrausta atvykti į ES valstybes, jų turtas bloke buvo įšaldytas.

ES taip pat įšaldė valstybinės naftos ir chemikalų milžinės „Belneftechim“ turtą.

ES nurodė, kad „Belneftechim“ yra svarbi Baltarusijos ekonominei ir užsienio politikai, pirmiausia dėl Maskvos ir Minsko bendradarbiavimo kuriant bendrą naftos rinką.

Bendrijos teigimu, „Belneftechim“ naudojasi Baltarusijos autokratinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos teikiama parama Vakarų valstybių įvestoms sankcijoms sušvelninti.

ES taip pat išplėtė draudimą eksportuoti šaunamuosius ginklus, eksportą aviacijos ir kosmoso pramonei.

Po 2020-ųjų rugpjūtį įvykusių rinkimų A. Lukašenkai – ištikimam Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkui – paskelbus, kad jis buvo išrinktas šeštai kadencijai iš eilės, ES įvedė sankcijas daugiau kaip 230 asmenų ir beveik 40 subjektų, daugiausia įmonėms, bankams ir organizacijoms.

Tuos rinkimus Baltarusijos opozicija ir Vakarai laiko suklastotais. Po jų Baltarusijoje vyko beprecedenčiai protestai, o valdžia pradėjo didelio masto represijas prieš žurnalistus ir aktyvistus.

Per žiaurias valdžios institucijų represijas buvo sulaikyta daugiau kaip 35 000 žmonių, tūkstančiai buvo sumušti milicijos, o dešimtys nevyriausybinių organizacijų ir nepriklausomos žiniasklaidos priemonių buvo uždarytos.

2023 08 04 12:30
Spausdinti