Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
ES šalys siekia išimčių dėl rusiškos naftos embargo
BNS
Unsplash

Europos Sąjungos pareigūnai antradienį vėlai vakare perdavė valstybėms narėms naujų sankcijų Rusijai už jos tęsiamą karinę agresiją prieš Ukrainą plano projektą, tačiau kai kurios šalys siekia išimčių dėl jame numatyto naftos embargo.

Keli ES pareigūnai ir Europos diplomatai Briuselyje naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl šio plano esama nesutarimų.

Jis buvo priimtas tik vėlai vakare dėl vienos iš valstybių narių pozicijos.

Trečiadienį 27-ių ES šalių ambasadoriai susitiks aptarti šio plano. Kad jis įsigaliotų, būtinas vienbalsis pritarimas.

Pagal Europos Komisijos pasiūlymą draudimas importuoti naftą iš Rusijos būtų įvestas palaipsniui per 6–8 mėnesius, o Vengrijai ir Slovakijai šis laikotarpis būtų pratęstas dar keliais mėnesiais, naujienų agentūrai AFP sakė ES pareigūnai.

Tačiau Slovakija, kuri, kaip ir Vengrija, yra beveik 100 proc. priklausoma nuo rusiškos naftos, tiekiamos vamzdynu „Družba“, pareiškė, kad jai reikės kelerių metų.

Slovakijos naftos perdirbimo gamykla pritaikyta darbui su rusiška nafta, todėl ją reikėtų iš pagrindų pertvarkyti arba ieškoti kitos alternatyvos, kad būtų galima naudoti iš kitų šalių importuojamą naftą, o tai būtų brangus ir ilgas procesas.

Kiti pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad Bulgarija ir Čekija taip pat gali siekti išimčių dėl sankcijų.

Vienas Europos diplomatas įspėjo, kad išimčių suteikimas vienai ar dviem nuo tiekimo iš Rusijos labai priklausomoms valstybėms galėtų sukelti domino efektą, t. y., paskatinti ir daugiau šalių prašyti išimčių, o tai sužlugdytų embargą.

Europos Komisija neplanuoja viešai pristatyti projekto, kol jos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį kreipsis į Europos Parlamentą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 04 09:48
Spausdinti