Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
ES užsienio politikos vadovas: tik karinės priemonės negali užtikrinti taikos ir stabilumo
ELTA
Scanpix
ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrelis.

ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrelio įsitikinimu, Izraelis nepasieks taikos tiktai karinėmis priemonėmis.

Prieš derybas su Izraelio ir Palestinos aukščiausio rango diplomatais ES užsienio politikos vadovas pakartojo, kad Jungtinės Tautos pasmerkė Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanjahu „nepriimtiną“ raginimų sukurti Palestinos valstybę po karo Gazoje atmetimą.

„Tai, ko mes norime, yra dviejų valstybių sprendimas. Taigi kalbėkime apie tai“, – sakė J. Borrellis.

Jis sakė Izraeliui, kad „taika ir stabilumas negali būti kuriami tik karinėmis priemonėmis“. „Kokius kitus sprendimus jie turi omenyje? Priversti visus palestiniečius išvykti? Juos išžudyti?“ – sakė Josepas Borrellis žurnalistams.

Spalio 7 dieną netikėtas „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį ir po to sekusi triuškinanti Izraelio karinė reakcija sukėlė naują sumaištį Artimuosiuose Rytuose ir paskatino baimę, kad gali kilti platesnio masto konfliktas.

Tačiau nors dėl kraujo praliejimo ilgalaikis sprendimas dar labiau nutolo iš akiračio, ES pareigūnai tvirtina, kad dabar pats laikas kalbėti apie galutinį Izraelio ir Palestinos konflikto sprendimą.

ES vyriausiasis diplomatas sakė, kad bloko ministrams pristatė „visapusišką siūlymą“, kaip bandyti rasti ilgalaikę taiką.

ES sunkiai sekasi rasti vieningą poziciją dėl konflikto Gazos Ruože, nes tvirtos Izraelio šalininkės, tokios kaip Vokietija, atmetė Ispanijos ir Airijos reikalavimus nedelsiant nutraukti ugnį.

ES pareigūnai išdėstė bendras sąlygas, kurios turėtų būti įvykdytos „kitą dieną po“ dabartinio karo Gazos Ruože pabaigos, ragindami atsisakyti ilgalaikės Izraelio okupacijos, nutraukti „Hamas“ valdymą ir užtikrinti Palestinos savivaldos vaidmenį valdant teritoriją.

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ spalio 7 dieną surengė netikėtą ataką prieš Izraelį, per kurią, remiantis oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, praneša agentūra AFP. Per išpuolius kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio teigimu, apie 132 tebėra Gazos Ruože.

Atsakydamas į tai Izraelis pažadėjo „sunaikinti“ „Hamas“, o jo nesiliaujantis oro ir sausumos puolimas, Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nusinešė mažiausiai 25 105 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų, gyvybes.

2024 01 22 10:37
Spausdinti