Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VIENYBĖ
Europos šalių lyderiai žada vieningai siekti išsaugoti taiką žemyne
BNS
Scanpix
Iš kairės: A. Duda, O. Scholzas ir E. Macronas.

Europos šalių lyderiai antradienį pažadėjo vieningai siekti užkirsti kelią karui žemyne, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas po derybų Maskvoje ir Kijeve pareiškė matantis galimybių mažinti įtampą su Rusija dėl Ukrainos.

Atvykęs į Berlyną po dviejų dienų derybų Kijeve ir Maskvoje E. Macronas paragino tęsti „tvirtą dialogą“ su Rusija, nes tai yra vienintelis būdas išsklaidyti būgštavimus, kad Kremlius gali įsiveržti į Ukrainą.

Prancūzijos lyderis, pirmadienį penkias valandas sėdėjęs prie derybų stalo su Vladimiru Putinu, sakė, kad Rusijos prezidentas jam pasakė, jog Maskva „nebus eskalacijos šaltinis“, nepaisant to, kad Ukrainos pasienyje sutelkė daugiau nei 100 000 karių ir karinės įrangos.

E. Macronas pareiškė, kad dabar mato „galimybę“ deryboms su Maskva ir Kijevu dėl įsisenėjusio konflikto Rytų Ukrainoje judėti į priekį ir „konkrečių, praktinių sprendimų“, kaip sumažinti įtampą tarp Rusijos ir Vakarų.

„Turime kartu rasti būdų ir priemonių įsitraukti į tvirtą dialogą su Rusija“, – pareiškė jis Berlyne, atvykęs informuoti Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir Lenkijos lyderio Andrzejaus Dudos apie savo susitikimus su Kremliaus šeimininku V. Putinu ir Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Stovėdamas šalia E. Macrono ir A. Dudos O. Scholzas savo ruožtu pabrėžė: „Mus vienija tikslas išlaikyti taiką Europoje pasitelkiant diplomatiją ir aiškias žinutes bei bendrą valią veikti išvien.“

Lenkijos prezidentas tuo metu pareiškė, kad yra įsitikinęs, jog karo įmanoma išvengti.

„Turime rasti sprendimą, kad išvengtume karo. Kaip jau sakiau, šiuo metu tai yra pagrindinė mūsų užduotis. Tikiu, kad tai pasieksime. Mano nuomone, šiandien svarbiausia yra vienybė ir solidarumas“, – sakė A. Duda.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis buvo nusiteikęs atsargiai optimistiškai, sakydamas, kad E. Macrono vizitas į Maskvą atnešė „nuslūgusios įtampos elementą“, bet „stebuklo nepadarė“.

„Kol žmonės nori sėsti prie stalo ir kalbėtis, manau, kad yra vilties nesileisti į karinę konfrontaciją“, – vizito Vašingtone pabaigoje žurnalistams sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 09 10:32
Spausdinti