Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KARTI KAVA
Europos siekiai kartina Etiopijos kavos augintojų reikalus
IQ
Scanpix
Etiopijos nacionalinių gynybos pajėgų kariai geria kavą.

Klimato kaita toliau verčia nerimauti neabejingus šiai problemai. Praėjęs kovas yra dar vienas mėnuo, pasiekęs pasaulinius rekordus (šių metų kovas pasaulyje buvo šiltesnis nei bet kuris ankstesnis kovo mėnuo) ir privertęs mokslininkus kraipyti galvas tikintis, kad tai yra besitraukiančio El Niño padarinys, o ne prastesnės, nei tikėtasi, planetos būklės požymis. Tačiau tai yra galvos skausmas ne vien aplinkosaugininkams, bet ir Afrikos ūkininkams, kurie baimės kupinomis akimis stebi, kaip planetos saugotojai stengiasi stabdyti klimato kaitą neatsižvelgdami į trečiąsias pasaulio šalis.

Kava sudaro didžiausią Etiopijos eksporto dalį – trečdalį visų iš eksporto uždirbamų pajamų. Europos Sąjunga (ES) yra didžiausia šio eksporto rinka, į kurią išvežama daugiau kaip 30 proc. Etiopijos pupelių. Kavos pupelių auginimas – svarbus vietos verslas, kuris, remiantis „The Guardian“ duomenimis, išlaiko 5 milijonus smulkiųjų ūkininkų. Šis eksportas šaliai yra svarbus ir tuo, kad Etiopija laikoma gana uždara šalimi užsienio investuotojams, todėl tai yra bene pagrindinis užsienio valiutos šaltinis.

Kavos pupelių augintojų situacija gali drastiškai pasikeisti nuo 2025 m., kai įsigalios nauji ES Miškų naikinimo reglamento (EUDR) reikalavimai, kuriais siekiama, kad ES vartojami produktai neprisidėtų prie miškų naikinimo ar nykimo visame pasaulyje. EUDR draus į ES rinką tiekti kavą, kaučiuką, kakavą ir kitus gaminius, jei įmonės negali įrodyti, kad produkcijai išauginti nebuvo iškirstas miškas.

*****susije*****

2024 04 09 11:33
Spausdinti