Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


FILIPINAI
Filipinai dėl JAV sankcijų atšaukė susitarimą pirkti rusiškų sraigtasparnių
BNS
Pexels
Asociatyvi nuotrauka.

Filipinai atšaukė užsakymą pirkti 16 rusų karinių sraigtasparnių, po pranešimų, kad buvęs prezidentas Rodrigo Duterte taip nusprendė dėl JAV sankcijų Maskvai, patvirtino Gynybos departamento atstovas.

Sena Vašingtono sąjungininkė Manila, norėdama atnaujinti savo karinę techniką, lapkritį sutiko sumokėti 12,7 mlrd. pesų (222,8 mln. eurų) už sraigtasparnius Mi-17.

Vasario mėnesį Rusijai užpuolus Ukrainą JAV ir jų sąjungininkės įvedė plačias sankcijas Maskvai, siekdamos atkirsti Rusiją nuo pasaulinių finansų sistemų ir kuo labiau sumažinti Maskvai prieinamų lėšų, kuriomis ji galėtų finansuoti karą, kiekį.

Filipinų gynybos departamentas „įformina kontrakto nutraukimą“, trečiadienį sakė atstovas Arsenio Andolongas.

Nepaminėdamas JAV sankcijų Maskvai A. Andolongas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „dėl pasaulinių politinių įvykių pasikeitus prioritetams atšaukiamas šis ankstesnės administracijos projektas“.

Delfinas Lorenzana, kuris valdant R. Duterte buvo gynybos sekretorius, kovo mėnesį sakė, kad Filipinai prieš karą Ukrainoje jau buvo sumokėję vieną įmoką už transporto sraigtasparnius ir kad susitarimas vykdomas.

Tačiau praėjusią savaitę D. Lorenzana, dabar vadovaujantis kitai vyriausybės agentūrai, vietos žiniasklaidai sakė, kad pats R. Duterte jo administracijai baigiant darbą dėl sankcijų grėsmės nusprendė atšaukti susitarimą.

„Nežinau, ar dar galime atgauti pinigus, nes būtent mes nutraukėme kontraktą“, – reporteriams sakė D. Lorenzana.

Su Rusijos ambasados Maniloje pareigūnais trečiadienį susisiekti dėl komentaro nepavyko.

Filipinų ambasadorius Vašingtone Jose Romualdezas neseniai AFP sakė, kad sprendimą atšaukti kontraktą nulėmė karas Ukrainoje.

Pasak jo, Manila taip pat nenorėjo nepaisyti 2017-aisiais priimto JAV įstatymo dėl sankcijų visiems, kas turi reikalų su Rusijos žvalgybos ar gynybos sektoriais.

Jungtinės Valstijos siūlo „alternatyvių sraigtasparnių mūsų poreikiams patenkinti“, pridūrė ambasadorius.

Manila 2012 metais pradėjo nuosaikią kariuomenės modernizavimo programą. Dar neseniai Filipinų kariuomenė turėjo amerikiečių naudotų Vietnamo karo laikų sraigtasparnių ir Antrojo pasaulinio karo laikų laivų.

Birželio 30 dieną prezidento postą perėmus Ferdinandui Marcosui jaunesniajam, jo vyriausybė persvarstė kontraktą su Rusija ir priėmė tokį patį sprendimą kaip R. Duterte.

2022 08 10 14:25
Spausdinti