Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


SUOMIJA IR RUSIJA
„Frontex“ žada dislokuoti 50 pareigūnų prie Suomijos sienos su Rusija
BNS
Scanpix

Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūra „Frontex“ ketvirtadienį paskelbė, kad dislokuos 50 pareigūnų Suomijoje, kur prie rytinės sienos su Rusija fiksuojamas migrantų srauto padidėjimas.

Agentūros pareiškime sakoma, jog ji nusiųs 50 sienų apsaugos pareigūnų ir kitų darbuotojų, taip pat įrangos, įskaitant patrulinius automobilius, kad pastiprintų Suomijos sienos kontrolę.

Pastiprinimas į Suomiją turi atvykti jau kitą savaitę.

Suomija trečiadienį pareiškė, kad reaguodama į nelegalių migrantų antplūdį uždarysianti visus, išskyrus šiauriausią, sienos perėjimo punktus su Rusija.

Helsinkis pareiškė, kad dėl to kalta Maskva. Tuo tarpu Suomijos ministras pirmininkas Petteri Orpo apkaltino Rusijos pareigūnus sistemingais ir organizuotais veiksmais, siekiant palengvinti migrantų atvykimo procedūras.

„Frontex“ vykdomasis direktorius Hansas Leijtensas pareiškime, kuriame Rusijos neįvardijo, teigė, kad agentūra didina paramą Suomijai, susiduriančiai su hibridiniais iššūkiais.

„Šis bendradarbiavimas rodo, kad spręsdama sudėtingus pasienio klausimus Europa yra vieninga ir siūlo paramą realiais veiksmais“, – pridūrė H. Leijtensas.

Šiuo metu Suomijos, turinčios 1,3 tūkst. km ilgio sieną su Rusija, pasienyje dirba 10 „Frontex“ pareigūnų.

Suomijos santykiai su rytine kaimyne pasidarė įtempti nuo 2022 metų vasario, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą. Nuo to laiko Helsinkis atsisakė dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo ir balandį įstojo į NATO.

2023 11 23 16:42
Spausdinti