Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


G 7 ŠALIŲ RUSIŠKŲ DEIMANTŲ IMPORTO RIBOJIMAS
G 7 lyderiai sutarė apriboti rusiškų deimantų importą
BNS
Scanpix
G 7 lyderiai sutarė apriboti rusiškų deimantų importą.

Didžiojo septyneto (G 7) lyderiai trečiadienį sutiko nuo kitų metų apriboti rusiškų deimantų importą, taip sugriežtindami sankcijas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą, sakoma paskelbtame pareiškime.

„Iki 2024 metų sausio 1-osios įvesime importo apribojimus nepramoniniams deimantams, iškastiems, apdorotiems ar pagamintiems Rusijoje“, – paskelbė lyderiai po virtualaus susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Vėliau – kaip tikimasi, nuo kovo 1-osios – bus įvesti tolesni laipsniški suvaržymai rusiškų deimantų, apdirbtų trečiosiose šalyse, importui, sakoma pareiškime.

Iki rugsėjo pradžios bus sukurtas tvirtas atsekamumu pagrįstas tikrinimo ir sertifikavimo mechanizmas nešlifuotiems deimantams G 7 šalyse, nurodė lyderiai.

Naujais suvaržymais papildomos JAV ir kitų šalių Rusijai dėl invazijos į Ukrainą įvestos sankcijos. Ankstesni sankcijų paketai, be kitų dalykų, buvo nukreipti prieš finansines institucijas, technologijų importą ir energijos eksportą.

Trečiadienį kreipdamasis į G 7 lyderius V. Zelenskis įspėjo neleisti žlugti Vakarų vienybei ir sakė, kad Rusija tokio žlugimo tikisi jau kitais metais.

Baltieji rūmai yra įspėję, kad Jungtinės Valstijos metų pabaigoje nebeturės pinigų tolesniam Ukrainos rėmimui, jei Kongresas nepatvirtins naujų lėšų.

G 7 lyderiai savo pareiškime paminėjo Kyjivo rėmimo klausimą ir pažadėjo, kad parama tęsis.

„Mūsų tvirtas įsipareigojimas remti Ukrainos kovą už savo nepriklausomybę, suverenumą ir teritorinį vientisumą niekada nesusvyruos“, – sakoma pareiškime.

G 7 vadovai taip pat dar kartą patvirtino, kad remia dviejų valstybių sprendimą dėl užsitęsusio Izraelio ir palestiniečių konflikto.

„Mes ir toliau esame įsipareigoję kūrimui Palestinos valstybės, kuri būtų dviejų valstybių sprendimo, suteikiančio galimybę izraeliečiams ir palestiniečiams gyventi teisingoje, ilgalaikėje ir saugioje taikoje, dalis“, – teigė jie.

Pareiškimas paskelbtas Izraeliui toliau kovojant su „Hamas“ Gazos Ruože – dėl šios padėties bet koks platesnis taikos susitarimas tarp abiejų šalių kol kas atrodo kaip tolima perspektyva.

Naujausias konflikto etapas prasidėjo, kai spalio 7 dieną palestiniečių kovotojų grupuotė surengė precedento neturintį išpuolį pietų Izraelyje, per kurį, pasak žydų valstybės pareigūnų, žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir buvo paimta apie 240 įkaitų.

Atsakydamas į tai, Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir surengė antskrydžių bei antžeminį puolimą, per kuriuos, pasak „Hamas“ vyriausybės, žuvo daugiau kaip 16,2 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

2023 12 07 09:46
Spausdinti