Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIDYSIS SEPTYNETAS
G 7 šalys įspėja nemėginti jėga keisti tarptautinės tvarkos
ELTA
Scanpix

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, o Kinijai toliau siekiant plėsti savo galią, G 7 grupės šalys įspėjo nemėginti jėga keisti tarptautinės tvarkos.

„Atmesime bet kokius vienašališkus bandymus jėga pakeisti Status quo“, – pirmadienį pradėdamas G 7 šalių užsienio reikalų ministrų konsultacijas apie padėtį Indijos ir Ramiojo vandenyno regione sakė Japonijos diplomatijos vadovas Yoshimasa Hayashis. Kinija šiame regione mėgina ir kariniu požiūriu plėsti savo galią.

„G 7 pademonstruos pasauliui tvirtą ryžtą išlaikyti tarptautinę tvarką, pagrįstą teisinio valstybingumo principais“, – pabrėžė Y. Hayashis Kaudzavoje Centrinėje Japonijoje vykstančiame susitikime.

G 7 šalių grupei priklauso Japonija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Kanada, JAV ir Didžioji Britanija. Japonija šiuo metu pirmininkauja G 7.

Y. Hayashis susitikimo pradžioje sekmadienio vakarą sakė, kad norint įveikti globalius iššūkius svarbu palaikyti „konstruktyvius ir stabilius“ santykius su Kinija. G 7 ministrai, pasak Japonijos užsienio reikalų ministerijos, pabrėžė, kad taika ir stabilumas Taivano sąsiauryje yra „būtinas tarptautinės bendruomenės saugumo ir gerovės elementas“.

Kinija laiko Taivaną separatistine teritorija, kurią nori vėl suvienyti su žemynine dalimi, esant reikalui, ir jėga.

2023 04 17 09:55
Spausdinti