Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


AFGANISTANAS
G7 ragina Talibaną atšaukti draudimą moterims dirbti NVO
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Didžiojo septyneto (G7) užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį paragino Afganistaną valdantį Talibaną „skubiai atšaukti“ draudimą moterims dirbti nevyriausybinėse organizacijose, sakoma bendrame pareiškime.

Ministrai pareiškė, kad jiems „didelį susirūpinimą kelia tai, kad Talibano neapgalvotas ir pavojingas įsakymas uždrausti nacionalinių ir tarptautinių nevyriausybinių organizacijų (NVO) darbuotojoms moterims patekti į darbo vietą kelia pavojų milijonams afganų, kurių išgyvenimas priklauso nuo humanitarinės pagalbos“.

„Raginame Talibaną skubiai atšaukti šį sprendimą“, – sakoma Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerijos paskelbtame bendrame pareiškime.

Šis draudimas yra naujausias smūgis moterų teisėms Afganistane po to, kai Talibanas pernai atgavo valdžią.

Mažiau nei prieš savaitę griežtosios linijos islamistai taip pat uždraudė moterims lankyti universitetus, sukeldami visuotinį pasipiktinimą ir protestus kai kuriuose Afganistano miestuose.

„Moterys yra neabejotinai svarbiausios humanitarinės pagalbos ir pagrindinių poreikių operacijų dalyvės. Jei jos nedalyvaus teikiant pagalbą Afganistane, nevyriausybinės organizacijos negalės pasiekti pažeidžiamiausių šalies žmonių ir aprūpinti juos maistu, medikamentais, žiemos reikmenimis ir kitomis medžiagomis bei paslaugomis, kurių jiems reikia išgyvenimui“, – teigiama G7 pareiškime.

„Talibanas ir toliau demonstruoja nepagarbą Afganistano žmonių, ypač moterų ir mergaičių, teisėms, laisvėms ir gerovei“, – priduriama jame.

Pareiškimas paskelbtas po to, kai šešios pagalbos organizacijos, reaguodamos į draudimą, sustabdė veiklą Afganistane.

Tarp jų buvo „Christian Aid“, „ActionAid“, „Gelbėkit vaikus“, Norvegijos pabėgėlių taryba (NRC) ir CARE.

Tarptautinis gelbėjimo komitetas (IRC), kuris teikia skubią pagalbą sveikatos, švietimo ir kitose srityse bei įdarbina 3 000 moterų visame Afganistane, taip pat pranešė, kad nutraukia paslaugų teikimą.

„Milijonai žmonių Afganistane atsidūrė ties bado riba“, – pirmadienį teigė „Christian Aid“ pasaulinių programų vadovas Ray Hasanas.

„Pranešimai, kad šeimos yra puolusios į tokią neviltį, jog buvo priverstos parduoti savo vaikus, kad galėtų nusipirkti maisto, yra be galo skaudūs“, – sakė jis ir pridūrė, kad draudimas teikti pagalbą moterims „tik apribos mūsų galimybes padėti vis didesniam skaičiui žmonių, kuriems reikia pagalbos“.

2022 12 29 14:06
Spausdinti