Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


KINIJOS DEMOGRAFIJA
Gimstamumas Kinijoje mažėja jau antrus metus iš eilės
Karolis Juršys
Scanpix
Kinijos vėliava.

Trečiadienį Kinija pranešė apie rekordiškai mažą gimstamumą 2023 m. Jau antrus metus iš eilės gyventojų skaičius šalyje mažėjo. Kaip rašo CNN, ši tendencija rodo, kad gilėja demografinė problema, kuri turės reikšmingų pasekmių antram pagal dydį pasaulio ūkiui.

Šalyje registruota 6,39 gimusiojo 1000 gyventojų, o prieš metus jų buvo 6,77, trečiadienį paskelbė Kinijos nacionalinis statistikos biuras (NBS). Gimstamumo rodiklis yra mažiausias nuo komunistinės Kinijos įkūrimo 1949 m.

2023 m. gimė apie 9,02 mln. kūdikių, palyginti su 9,56 mln. kūdikių 2022 m. Bendras gyventojų skaičius per paskutinius metus sumažėjo iki 1,409 mlrd. žmonių, t. y. 2,08 mln. mažiau nei ankstesniais metais, nurodė biuras.

„Be abejo, praėjusių metų staigus sumažėjimas iš dalies turėtų būti susijęs su pandemijos ribojimais, ir greičiausiai 2024 m. gimimo statistika atsigaus, nors struktūrinė mažėjimo tendencija išlieka nepakitusi“, – sakė „Macquarie Group“ vyriausiasis Kinijos ekonomistas Larry Hu.

Sidabrinė ekonomika

Praėjusiais metais Kinijos dirbančių gyventojų (16–59 metų asmenys) skaičius sumažėjo 10,75 mln. ir toliau laikėsi mažėjimo tendencija. Vyresnių nei 60 metų gyventojų skaičius toliau augo ir dabar jie sudaro daugiau kaip penktadalį Kinijos gyventojų.

Praėjusią savaitę Kinijos aukščiausioji administracinė institucija – Valstybės taryba – paskelbė vadinamosios sidabrinės ekonomikos stiprinimo gaires, kurios yra dalis iš viršaus nuleistų pastangų spręsti problemas, susijusias su vis didėjančiu pagyvenusių žmonių skaičiumi.

Šiose gairėse įvairių sektorių, įskaitant būsto, sveikatos priežiūros ir finansų, įmonės raginamos pritaikyti paslaugas ir produktus vyresnio amžiaus žmonėms. Be to, priduriama, kad žemės plėtra ir vietos valdžios institucijų finansavimas turėtų remti senėjantiems gyventojams skirtas įstaigas.

Raginimas plėtoti „sidabrinę ekonomiką“ paskelbtas po praėjusiais metais mažiausiai keturiuose miestuose vykusių protestų, kai tūkstančiai pagyvenusių žmonių išėjo į gatves protestuodami prieš mėnesinių medicininių išmokų mažinimą, nes vietos valdžia kovojo su deficitu.

Trečiadienį paskelbtais duomenimis, Kinijoje 2023 m., palyginti su ankstesniais metais, taip pat padidėjo mirtingumas. Valdžios institucijos pranešė, kad mirčių skaičius siekė 7,87 tūkstančiui gyventojų ir iš viso fiksuota 11,1 mln. mirčių. 2022 m. mirė 10,41 mln. žmonių, o mirčių rodiklis buvo 7,37 tūkstančiui gyventojų.

2024 01 17 11:17
Spausdinti