Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ABORTŲ DRAUDIMAI JAV
Gydytojų liudijimai: abortų draudimas gimdo tik skausmą
Charlie McCann
Shutterstock
Mediko dilema: grėsmė paciento gyvybei ar antrankiai?.

Įvedus nėščiųjų gydymo ribojimus dalis gydytojų patiria moralinę traumą. Charlie McCann kalbasi su akušere-ginekologe iš Teksaso.

Pacientė buvo maždaug 16 savaičių nėščia. Stovėdama prie jos lovos ir ruošdamasi pranešti blogą žinią, Donna (vardas pakeistas) stengėsi užgniaužti jau pažįstamą bejėgiškumo jausmą. 2022 m. lapkritį jiedvi buvo Teksaso ligoninės, kurioje Donna dirba akušere-ginekologe, pacientų rūšiavimo zonoje. Motinai buvo nubėgę vandenys. Vaisiaus plaučiai galutinai susiformuotų tik po kelių mėnesių, bet ištekėjus vaisiaus vandenims jie nustoja vystytis. Todėl tokioje situacijoje gydytojai paprastai rekomenduoja nutraukti nėštumą arba laukti persileidimo. Pastarasis būdas gali užtrukti kelias dienas ar net savaites, per kurias motinai kyla didelis infekcijos pavojus, be to, ją traumuoja tolesnis pasmerkto vaisiaus nešiojimas.

Tačiau tuo metu Teksase nutraukti nėštumo jau nebuvo galima. Prieš pusantrų metų respublikonų daugumos parlamentas priėmė 8-ąjį senato įstatymą, pagal kurį aborto negalima atlikti nuo tos akimirkos, kai jau aptinkamas vaisiaus širdies plakimas (maždaug šeštą nėštumo savaitę). 2022 m. birželį JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino beveik pusės šimtmečio senumo sprendimą byloje J. Roe prieš H. Wade’ą, kuriuo buvo užtikrinta konstitucinė teisė į abortą. Nuo tada valstijos gali laisvai uždrausti šią procedūrą. Teksasas tai padarė iš karto, o išimtis numatė tik tuo atveju, jei motinai gresia mirtis arba „rimtas kurios nors pagrindinės organizmo funkcijos sutrikimas“. Draudimo nepaisantys gydytojai laikomi nusikaltėliais.

Pacientei pranešusi, kad kūdikis neišgyvens, Donna turėjo perduoti ir dar skaudesnę žinią: „Įprastai mes jums pasiūlytume paskatinti gimdymą, bet dabar dėl įstatymų turime jus išsiųsti namo, nes jūsų kūdikio širdis vis dar plaka.“ Nuo tada, kai įsigaliojo 8-asis senato įstatymas, ji jau buvo mačiusi daugybę tokioje padėtyje atsidūrusių moterų ir žinojo, kad kalbėti reikia lėtai ir ramiai, atidžiai parenkant žodžius. Nors pacientės lovą gaubianti užuolaida suteikė privatumo įspūdį, kiti palatos svečiai girdėjo beveik viską. „Jei jums prasidės infekcija arba imsite smarkiai kraujuoti, grįžkite į ligoninę, tada galėsime jums duoti skatinamųjų vaistų arba atlikti procedūrą“, – pasakė gydytoja.

2024 01 20 06:45
Spausdinti