Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


KATASTROFA INDIJOJE
Indijoje per sprogimą fejerverkų gamykloje žuvo mažiausiai 8 žmonės, dar 80 sužeista
BNS
Scanpix
Sprogimo vietoje dirbanti gelbėjimo komanda.

Indijoje per milžinišką sprogimą fejerverkų gamykloje antradienį žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, dar 80 buvo sužeista, pranešė pareigūnai.

Po sprogimo Indijos transliuotojai parodė aukštai į dangų kylantį liepsnos stulpą, buvo matyti dešimtys greitosios pagalbos automobilių ir evakuoti sužeistųjų atskridę kariuomenės sraigtasparniai.

Vyresnysis rajono policijos pareigūnas Rajeshwari Mahobia naujienų agentūrai AFP sakė, kad gamykloje Hardoje, Madja Pradešo valstijoje, užfiksuota „kol kas aštuonios žūtys ir apie 80 žmonių buvo sužeista“. Jis pridūrė, kad „žuvusiųjų skaičius gali didėti“.

Iš gamyklos teritorijos darytose nuotraukose matyti juodų ir rūkstančių griuvėsių dykvietė.

Madja Pradešo vyriausiasis ministras Mohanas Yadavas sakė, kad jį labai nuliūdino pranešimai apie sprogimą ir teigė, kad netoliese esančių didžiųjų ligoninių nudegimų skyrių medikų buvo paprašyta būti pasiruošusiems priimti sužeistuosius.

„Į Hardą iš aplinkinių vietovių skubiai gabenami greitosios pagalbos automobiliai, o į kariuomenę kreiptasi dėl sraigtasparnių“, – teigiama M. Yadavo pranešime socialiniame tinkle „X“.

Jis pridūrė, kad į įvykio vietą atvyko mažiausiai 20 greitosios pagalbos automobilių, dar 50 siunčiami padėti sužeistiesiems.

Hardos rajono ligoninės chirurgas Manishas Sharma sakė, kad centrą užplūdo srautas nukentėjusiųjų.

„Mūsų ligoninėje mirė aštuoni žmonės, iš viso čia iki šiol buvo paguldyta 90 žmonių, 15 iš jų nukreipėme į didesnę ligoninę, – AFP sakė M. Sharma. – Kadangi iš įvykio vietos išgelbėjama vis daugiau žmonių, jie atvežami čia.“

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi sakė, kad jam „skaudu dėl gyvybių netekčių“, ir teigė, kad vyriausybė žuvusiųjų šeimoms skirs po 2,4 tūkst. dolerių (2,23 tūkst. eurų) kompensaciją, o sužeistiesiems – 600 dolerių (645 eurus).

„Spūstis“

Vyresnysis rajono pareigūnas Kailashas Chandas Parte'as, kuris koordinavo gelbėjimo darbus gamykloje, sakė, kad ugniagesių automobiliai įnirtingai kovojo su liepsnomis.

„Gaisro vis dar nepavyksta suvaldyti, gaisro vietoje dirba apie 15 ugniagesių automobilių ir daug gelbėtojų“, – teigė K. Ch. Parte'as.

Jis sakė, kad gamykloje dirbo apie 200–300 žmonių, tačiau nebuvo žinoma, kiek jų buvo viduje sprogimo metu.

„Dėl sprogimo stiprumo aplink kompleksą, kuriame įvyko sprogimas, apgadinta mažiausiai 10 pastatų“, – pridūrė jis.

Vienas policininkas laikraščiui „Times of India“ sakė, kad tarp žuvusiųjų yra ir tų, kurie pateko į grūstį per paniką, kai bandė pabėgti nuo įsisiautėjusių liepsnų.

Vietos policijos pareigūnas Abdul Raeesas Khanas laikraščiui teigė, kad kai kurie žmonės žuvo per „spūstį po sprogimo“, ir pridūrė, kad gelbėtojų komandos „dar nepasiekė tikrosios sprogimo vietos, nes tęsiasi gaisras“.

Indijoje nelegaliose fejerverkų dirbtuvėse dažnai įvyksta sprogimai.

Indijoje fejerverkai yra labai populiarūs, ypač per hinduistų šventę Dyvalį, taip pat per vestuvių šventes.

Tačiau daugelis gamyklų nesilaiko pagrindinių saugos reikalavimų ir veikia be leidimų.

2019 metais per fejerverkų fabriko sprogimą Bataloje, Pandžabo valstijoje, žuvo mažiausiai 18 žmonių, o tais pačiais metais dar 10 žmonių žuvo Badohio mieste, Utar Pradešo valstijoje.

2024 02 06 14:47
Spausdinti