Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


IRANAS
Iranas nuteisė žurnalistes, rašiusias apie Mahsos Amini mirtį, pranešė teismai
BNS
Scanpix
Asociatyvi nuotr.

Dvi Irano žurnalistės, kurios pernai pranešė apie Mahsos Amini mirtį areštinėje, nuteistos kalėti iki septynerių metų, sekmadienį pranešė teismai.

Kurdų kilmės iranietė M. Amini mirė pernai rugsėjį Irano areštinėje, suimta vadinamosios moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą aprangos kodą.

Teismų naujienų svetainė „Mizan Online“ pranešė, kad žurnalistės Elaheh Mohammadi ir Niloufar Hamedi buvo pripažintos kaltomis dėl bendradarbiavimo su JAV, sąmokslo vykdymo prieš valstybės saugumą ir propagandos prieš Islamo Respubliką skleidimo.

„Mizan Online“ pridūrė, kad 36-erių E. Mohammadi buvo skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė už bendradarbiavimą su JAV, o 31-erių N. Hamedi – septynerių metų įkalinimo bausmė už analogišką nusikaltimą.

Be to, abiem moterims taip pat buvo skirtos penkerių metų laisvės atėmimo bausmės už sąmokslą ir vienerių metų laisvės atėmimo bausmė už propagandą, rašoma teismų naujienų svetainėje. Priduriama, kad visos laisvės atėmimo bausmės bus atliekamos nedelsiant.

Reformistinio leidinio „Ham Mihan“ reporterė E. Mohammadi ir reformistinio laikraščio „Shargh“ fotografė N. Hamedi nuo 2022-ųjų rugsėjo buvo laikomos Teherano Evino kalėjime, o teismai prasidėjo tik šių metų gegužę.

E. Mohammadi buvo sulaikyta rugsėjo 29 dieną, kai nuvyko į M. Amini gimtąjį Sakezo miestą Kurdistano provincijoje aprašyti jos laidotuvių ceremoniją, kuri virto protestu.

N. Hamedi buvo sulaikyta rugsėjo 20 dieną po to, kai dirbo iš ligoninės, kurioje M. Amini prieš mirtį tris dienas praleido komoje.

„Mizan Online“ pranešė, kad šis nuosprendis gali būti skundžiamas.

Sprendimas dėl žurnalisčių priimtas po to, kai antradienį M. Amini tėvų advokatas Salehas Nikbakhtas buvo nuteistas vienerius metus kalėti už propagandos prieš valstybę skleidimą ir bendravimą su užsienio ir vietos žiniasklaida dėl merginos mirties.

Per M. Amini mirties išprovokuotus protestus šimtai žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius, žuvo, o tūkstančiai demonstrantų taip pat buvo sulaikyti. Valdžios institucijos tuo metu kaltino protestuotojus dalyvavimu Vakarų kurstomose riaušėse.

2023 10 22 13:40
Spausdinti