Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


BRANDUOLINIO PAKTO DERYBOS
Iranas sako grįšiantis į Vieną tik užbaigti susitarimą dėl branduolinio pakto atnaujinimo
BNS
Twitter
Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Iranas pirmadienį pareiškė, kad į Vieną sugrįš tik tam, kad užbaigtų susitarimą dėl reikšmingos 2015 metų branduolinės sutarties su pasaulio valstybėmis atgaivinimą, o paskutiniai žingsniai priklausys nuo Vašingtono.

Teheranas dalyvauja nuo praėjusių metų Austrijos sostinėje vykstančiose derybose, siekdamas atgaivinti vadinamąjį branduolinį susitarimą, oficialiai vadinamą Bendru visapusišku veiksmų planu (angl. Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). Derybos vyksta tiesiogiai su Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija, o netiesiogiai – ir su Jungtinėmis Valstijomis.

„Nevyksime į Vieną naujų derybų, o tik tam, kad užbaigtume branduolinį susitarimą“, – žurnalistams Teherane sakė Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Tačiau, pasak Irano, dar lieka neišspręstų klausimų, kuriuos išspręsti turi Vašingtonas.

„Šiuo metu dar neturime konkretaus atsakymo iš Vašingtono“, – nurodė S. Khatibzadeh.

„Jeigu Vašingtonas atsakys į neišspręstus klausimus, mes galėsime kuo greičiau vykti į Vieną“, – pridūrė jis.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Nuo praėjusių metų dedamos pastangos atgaivinti šį susitarimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 04 15:00
Spausdinti