Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV IR IRANAS
Iranas sako rengsiantis netiesiogines derybas su JAV dėl taikomų sankcijų
BNS
Unsplash

Iranas pirmadienį pareiškė, kad šią savaitę atnaujins netiesiogines derybas su Jungtinėmis Valstijomis vienoje iš Persijos įlankos šalių, tęsiant pastangas atgaivinti 2015 metų branduolinį susitarimą.

Šios derybos vyks atskirai nuo platesnio masto Irano ir didžiųjų galių derybų Vienoje, kurioms tarpininkauja ES, šeštadienį Teherane sakė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh sakė, kad pagrindinis dėmesys derybose bus skirtas Vašingtono taikomų sankcijų Teheranui panaikinimui, ir jos vyks „vienoje Persijos įlankos valstybėje artimiausiomis dienomis, vėliau šią savaitę“.

Istorinis 2015 metų susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

JAV prezidento Joe Bideno administracija siekia sugrįžti prie branduolinio susitarimo, sakydama, kad tai būtų geriausias kelias tolesniems santykiams su Iranu.

„Tai, ką darysime artimiausiomis dienomis, nebus susiję su branduoliniais aspektais, o su esamais nesutarimais (ir) sankcijų panaikinimu“, – sakė S. Khatibzadeh.

„Tikiuosi, kad šios derybos atneš teigiamų rezultatų“, – žurnalistams sakė ministerijos atstovas.

„Jei Vašingtonas pateiks atsakymus, galėsime greitai atlikti darbą... Kamuolys yra Vašingtono pusėje“, – kalbėjo jis.

Derybos dėl branduolinio susitarimo atgaivinimo prasidėjo 2021 metų balandį, tačiau įstrigo šių metų kovą dėl tarp Teherano ir Vašingtono kilusių nesutarimų, ypač dėl Irano reikalavimo Vašingtonui iš juodojo teroristinių organizacijų sąrašo išbraukti įtakingą Irano Revoliucinę gvardiją.

Per derybas Vienoje Iranas taip pat ne kartą reikalavo JAV garantijų, kad jos vienašališkai nepasitrauks iš sutarties, ką padarė D. Trumpo administracija.

Po derybų Teherane šeštadienį J. Borrellis sakė, kad derybos dėl branduolinio susitarimo atgaivinimo atsinaujins artimiausiomis dienomis.

Jis pridūrė, kad dvišalės JAV ir Irano derybos vyks atskirai vienoje iš Persijos įlankos šalių, kad būtų išvengta painiavos su platesnio masto Vienos derybomis.

Nei J. Borrellis, nei S. Khatibzadeh nenurodė šalies, kur numatytas derybininkų susitikimas.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas tarptautinis susitarimas 2015 metais buvo pasiektas po pradinių Irano ir JAV atstovų susitikimų Omane, kuris palaiko gerus santykius su abejomis valstybėmis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 27 16:12
Spausdinti