Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PAKISTANAS IR IRANAS
Irano mirtinas anstkrydis Pakistano teritorijoje: Kinija ragina laikytis santūrumo
ELTA
Scanpix
Asociatyvi nuotr.

Vėlyvą antradienį Pakistano teritorijoje Iranas surengė mirtiną antskrydį, per kurį žuvo du vaikai. Apie tai trečiadienį pranešė Pakistanas ir pavadino jį „visiškai nepriimtinu“ bei neišprovokuotu.

Iranas oficialių komentarų iškart nepateikė, tačiau šios šalies valstybinė naujienų agentūra „Nour News“ skelbė, kad per ataką buvo sunaikinta džihadistų grupuotės „Jaish al-Adl“ būstinė Pakistane.

Kinija paragino Pakistaną ir Iraną laikytis santūrumo. „Raginame abi puses laikytis santūrumo, vengti veiksmų, dėl kurių gali padidėti įtampa, ir bendradarbiauti, kad būtų galima palaikyti taiką ir stabilumą“, – eilinėje spaudos konferencijoje pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

Šią 2012 m. įkurtą grupuotę Iranas laiko teroristine organizacija. Pastaraisiais metais ji Irano teritorijoje surengė keletą išpuolių.

Naujausias smūgis buvo surengtas po to, kai Iranas inicijavo raketų atakas, nukreiptas į „šnipinėjimo centrą“ ir „teroristinius“ taikinius Sirijoje ir Irako autonominiame Kurdistano regione.

Irano smūgiai prisideda prie Artimuosius Rytus apėmusių krizių, Izraeliui Gazos Ruože kariaujant su „Hamas“ ir palestiniečius palaikantiems Jemeno hučių sukilėliams Raudonojoje jūroje atakuojant komercinius laivus.

Oficialiame Pakistano pareiškime nepatikslinama, kur buvo suduotas smūgis, tačiau Pakistano žiniasklaida pranešė, kad smūgio būta pietvakarinėje Baločistano provincijos dalyje.

Iki smūgio likus kelioms valandoms, Pakistano laikinasis ministras pirmininkas Anwaras ul Haqas Kakaras Davose rengiamo Pasaulio ekonomikos forumo kuluaruose susitiko su Irano užsienio reikalų ministru Hosseinu Amir-Abdollahianu.

„Šis Pakistano suvereniteto pažeidimas yra visiškai nepriimtinas ir gali turėti rimtų padarinių“, – sakoma Pakistano užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Pasak ministerijos, per smūgį „žuvo du nekalti vaikai ir buvo sužeistos trys mergaitės“.

Iškviestas diplomatas

Pakistanas nurodė, kad išsikvietė aukščiausią Teherano diplomatą Islamabade, siekdamas išreikšti protestą dėl „neišprovokuoto jo oro erdvės pažeidimo“.

Vėlyvą antradienį Irano naujienų agentūra „Nour News“ socialiniame tinkle „X“ parašė, kad „prieš kelias minutes Pakistane buvo nusitaikyta į dvi svarbias vadinamosios „Jaish-ul-Adl“ teroristinės grupuotės būstines“.

„Šias būstines sunaikino raketos ir dronai“, – tvirtino „Nour News“.

Ši grupuotė prisiėmė atsakomybę už gruodį surengtą ataką, nukreiptą prieš policijos nuovadą Raske, per kurią žuvo mažiausiai 11 Irano policininkų.

Jungtinės Valstijos taip pat yra pripažinusios „Jaish al-Adl“ teroristine organizacija, sakydamos, kad ši grupuotė „daugiausiai taikosi į Irano saugumo personalą“, tačiau taip pat į vyriausybės pareigūnus ir civilius.

Teheranas ir Islamabadas dažnai kaltina vienas kitą leidžiant smogikams veikti vienas kito teritorijoje ir rengti atakas, tačiau oficialios kurios nors pusės pajėgos įsitraukia retai.

„Dar didesnį susirūpinimą kelia tai, kad šis neteisėtas aktas įvyko nepaisant to, jog Pakistanas ir Iranas turi kelis komunikacijos kanalus“, – pažymėjo Pakistano užsienio reikalų ministerija.

„Pakistanas visada sakė, kad terorizmas yra bendra grėsmė visoms regiono šalims, dėl kurio reikia imtis koordinuotų veiksmų, – nurodė ministerija. – Tokie vienašališki veiksmai nėra suderinami su gerais kaimyniškais santykiais ir gali rimtai pakenkti dvišaliam pasitikėjimui.“

Vašingtone įsikūrusio Wilsono centro Pietų Azijos instituto direktorius Michaelas Kugelmanas perspėjo dėl naujausio smūgio rimtumo.

„Iranas praeityje jau yra surengęs tarpvalstybinių operacijų prieš Pakistane veikiančius smogikus, tačiau aš nepamenu jokio kito tokio masto įvykio“, – tinkle „X“ sakė jis.

„Tai nusmukdo Pakistano ir Irano ryšius – trapius santykius net ir geriausiais laikais – į rimtą krizę“, – tikino M. Kugelmanas.

Agresijos aktas

Irakas antradienį atšaukė savo ambasadorių Irane ir prakalbo apie „akivaizdų agresijos aktą“, kai jo sąjungininkas autonominiame Kurdistano regione surengė mirtinus raketų smūgius.

Pasak Kurdistano saugumo tarybos, per ataką žuvo keturi žmonės, o dar šeši buvo sužeisti.

Irakas užginčijo Irano tvirtinimus, kad smūgiai buvo nukreipti į Izraelio žvalgybos tarnybas, reaguojant į Izraelio neseniai įvykdytus Irano ir proiranietiškų vadų nužudymus.

Irakas pareiškė, kad pateiks skundą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai.

Iranas stojo ginti savo raketų smūgių Irake ir Sirijoje, sakydamas, kad tai buvo „tikslinė operacija“ ir „teisinga bausmė“ tiems, kurie pažeidžia Islamo respublikos saugumą.

Irano Revoliucinė gvardija nurodė, kad „Irako Kurdistano regione sunaikino sionistų režimo šnipinėjimo centrą“.

Nuo 1979 m. įvykusios Islamo revoliucijos Palestinos klausimas yra svarbi Irano užsienio politikos dalis. Iranas remia palestiniečių smogikų grupuotę „Hamas“ ir sveikino jos surengtas mirtinas spalio 7-osios atakas prieš Izraelį, tačiau neigė, kad jose tiesiogiai dalyvavo ir pats.

Nuo tada regione auga įtampa, kuri pritraukė Irano remiamas ginkluotas grupuotes Libane, Irake, Sirijoje ir Jemene.

2024 01 17 10:31
Spausdinti