Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IRANAS
Irano prezidento rinkimai: viskas apskaičiuota
IQ
Scanpix
E. Raisi – griežtas ir ištikimas režimui.

Birželio 18  d. numatyti tryliktieji Irano prezidento rinkimai vėl žeria įrodymus apie kietai valstybės lyderio ajatolos Ali Khamenei rankose laikomą valdžią.

Šiuo metu Irano sergėtojų taryba yra patvirtinusi septynis kandidatus, tarp kurių – teismo sistemos vadovas Ebrahimas Raisi, buvęs Islamo revoliucijos gvardijos vadas Mohsenas Rezaee, buvęs vyriausiasis Irano derybininkas Saeedas Jalili ir centrinio banko vadovas Abdolnaseras Hemmatis. Dabartinis prezidentas Hassanas Rouhani negali kandidatuoti poste, nes išbuvo maksimaliai leistinas dvi kadencijas.

Taryba atlieka ajatolos sarginio šuns vaidmenį. Šešis iš dvylikos narių (po lygiai teisėjų ir religinių atstovų) yra paskyręs pats Ali Khamenei. Gegužės pabaigoje taryba be pasiaiškinimų iš kandidatų sąrašo išbraukė tris asmenis: buvusį parlamento pirmininką, favoritu laikytą Ali Larijani, buvusį prezidentą Mahmoudą Ahmadinejadą ir viceprezidentą Eshaqą Jahangiri, taip pat sugriežtino kandidatuoti tinkamo amžiaus cenzą.

Šie kandidatai išbraukti neatsitiktinai – jie buvo laikomi rimčiausiais ajatolos favorito E. Raisi varžovais. Šis, tikėtina, ateityje gali pakeisti ir patį Ali Khamenei. E. Raisi žinomas kaip itin konservatyvių pažiūrų režimui ištikimas asmuo. Po Islamo revoliucijos jis buvo vienas iš keturių teisėjų, tūkstančiams politinių disidentų skyrusių mirties bausmes.

2021 06 18 11:11
Spausdinti