Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


BALTARUSIJA
Iš „Ryanair“ skrydžio pagrobtam Baltarusijos opozicioneriui teismas skyrė 8 metų kalėjimo bausmę
BNS

Baltarusijos teismas trims opozicijos žiniasklaidos platformos NEXTA įkūrėjams, tarp jų – Lietuvoje gyvenusiam Ramanui Pratasevičiui, skyrė nuo aštuonerių iki 20 metų kalėjimo bausmes, trečiadienį skelbia žmogaus teisių grupė „Viasna“.

R. Pratasevičius, sulaikytas 2021-ųjų gegužę Minske nutupdžius iš Graikijos į Lietuvą skridusį „Ryanair“ lėktuvą, sulaukė aštuonerių metų kalėjimo bausmės. Jis teistas dėl kaltinimų neramumų organizavimu ir sąmokslo užgrobti valdžią.

Kiti kaltinamieji, užsienyje gyvenantys Sciapanas Pucila ir Janas Rudzikas, buvo teisiami už akių, jiems atitinkamai skirtos 20 ir 19 metų kalėjimo bausmės. Teisėjas Viačaslavas Tuleika pripažino R. Pratasevičių, S. Pucilą ir J. Rudziką kaltais dėl viešų raginimų užgrobti valstybės valdžią, prezidento įžeidimo, melagingos informacijos apie Baltarusiją skleidimo ir kitų nusikaltimų.

R. Pratasevičius nebuvo sulaikytas teismo salėje – jam tebegalioja namų areštas, nurodė „Viasna“. Teismo procesas truko du su puse mėnesio, kai kurie posėdžiai vyko už uždarų durų. Prokurorai R. Pratasevičiui prašė skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

„Jis yra režimo įkaitas nuo pat „Ryanair“ lėktuvo užgrobimo“, – po nuosprendžio sakė opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja. „Baltarusijos režimas ir vėl demonstruoja teisingumo nepaisymą, nuteisdamas tris žurnalistus per suklastotą teismo procesą Spaudos laisvės dieną“, – pareiškė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

Lėktuvo nepasiekė Vilniaus

NEXTA plačiai naudojosi masinių protestų prieš ginčijamus 2020 m. rugpjūčio rinkimus, po kurių autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštąją kadenciją, dalyviai. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Keletą mėnesių trukę protestai buvo ilgiausia ir didžiausia pasipriešinimo A. Lukašenkai demonstracija nuo pat jo atėjimo į valdžią 1994 m. Baltarusijos valdžia į demonstracijas atsakė žiauriu susidorojimu, per kurį buvo suimta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai sumušti policijos, uždaryta dešimtys žiniasklaidos priemonių ir nevyriausybinių organizacijų.

R. Pratasevičius tuo metu gyveno tremtyje, tačiau 2021 m. gegužę jis ir jo mergina buvo suimti, kai jų „Ryanair“ lėktuvui, skrendančiam iš Graikijos į Lietuvą, buvo liepta nusileisti Baltarusijos sostinėje Minske. Baltarusijos pareigūnai teigė, kad buvo kilusi sprogimo grėsmė, tačiau vėliau pranešė, kad lėktuve sprogmenų nerasta.

Vakarų šalys pasmerkė skrydžio diversiją kaip prilygstančią užgrobimui ir įvedė griežtas sankcijas A. Lukašenkai ir Baltarusijai.

R. Pratasevičiaus merginai rusei Sofijai Sapegai buvo pareikšti kaltinimai pagal virtinę Baudžiamojo kodekso straipsnių, tarp jų – dėl socialinės nesantaikos kurstymo ir grasinimo teisėsaugos pareigūnams. 2022 m. gegužę Baltarusijos teismas jai skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Po R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos arešto pasirodė nufilmuoti jų abiejų „prisipažinimai“. Opozicijos šalininkai sakė, kad šiuos įrašus jie padarė verčiami ir kad tai įprasta režimo taktika kritikams spausti.

Vasario mėnesį prasidėjus teismo procesui, valstybinės naujienų agentūros „Belta“ paskelbtame vaizdo įraše R. Pratasevičius sakė, kad yra visiškai kaltas.

Franakas Viačiorka, artimas S. Cichanouskajos patarėjas, tviteryje rašė, kad „kai buvo pagrobtas, R. Pratasevičius pasirinko bendradarbiauti su KGB,.. tai nepadėjo išvengti įkalinimo“. Nuo 2021 metų birželio jam taikomas namų areštas.

NEXTA, populiarus platformų „YouTube“ ir „Telegram“ kanalas, buvo uždraustas ir paskelbtas teroristine organizacija. Nepriklausomos Baltarusijos teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, šalyje šiuo metu yra 1500 politinių kalinių.

2023 05 03 14:30
Spausdinti