Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KAROLIO III KARŪNACIJA
Išlaikyti monarchiją
IQ
Scanpix
Dangus nebus visada giedras.

Gegužės 6 d. bus karūnuotas Jungtinės Karalystės naujasis karalius Karolis III, kuris sostą paveldėjo pernai rugsėjo 8 d. mirus karalienei Elžbietai II. Jam valdant monarchija vargu ar išliks Elžbietos laikų aukštumose. 2022 m. duomenimis, princas Charlesas užėmė septintą vietą pagal populiarumą tarp karališkosios šeimos narių.

Elžbieta II savo valdymo laikotarpiu tvirtai tylėjo politiniais klausimais, kaip ir pridera monarchui. Visgi Karolis III gilinosi į kartais prieštaringai vertinamus politinius ar socialinius reiškinius. Jis rėmė lapių medžioklę ir prieštaravo „bjauriai“ moderniai architektūrai, tačiau taip pat palaikė ekologinį ūkininkavimą ir pasisakė už veiksmus klimato kaitos srityje gerokai anksčiau, nei ši tema tapo populiari.

Karolį III dešimtmečius persekioja prieštaringai vertinamas asmeninis gyvenimas. Vedęs ne tik britų visuomenėje, bet visame pasaulyje itin populiarią princesę Dianą, sosto įpėdinis turėjo romaną su Camilla Parker-Bowles, kuri vėliau tapo jo žmona ir dabar gaus karalienės konsortės titulą.

Karoliui III teks užduotis išlaikyti Tautų Sandraugą. 2021 m. Barbadosas oficialiai nutraukė ryšius su Didžiąja Britanija ir pasiskelbė respublika. Vėliau, kai karūnos paveldėtojai keliavo per Karibų jūros regioną, lankėsi Belizoje ir Jamaikoje, buvo organizuojami protestai prieš kolonializmą ir reikalauta kompensuoti žalą, patirtą vergovės metu. Prieš karalienės mirtį daugiau nei pusė Kanados gyventojų apklausose pareiškė, kad nori išlaikyti monarchiją tik tol, kol Elžbieta bus soste. Australijoje penkių JAV dolerių banknotas buvo vienintelis likęs piniginis vienetas, kuriame vaizduojamas monarchas. Šių metų vasarį šalies centrinis bankas pranešė, kad naujajame banknote nebus karaliaus Karolio III portreto.

BEREKLAMOS:

2023 05 05 13:08
Spausdinti