Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ISPANIJA
Ispanija laikinai netaikys PVM pagrindiniams maisto produktams
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Ispanijos vyriausybė antradienį paskelbė apie naują maždaug 10 mlrd. eurų (10,6 mlrd. JAV dolerių) vertės priemonių paketą, skirtą sumažinti pragyvenimo išlaidas gyventojams, įskaitant pridėtinės vertės mokesčio (PVM) laikiną panaikinimą pagrindiniams maisto produktams.

Apie naująjį paketą metų pabaigoje vykusioje spaudos konferencijoje paskelbė Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas.

„Šešiems mėnesiams sumažinsime PVM visiems pagrindiniams maisto produktams – nuo 4 iki 0 proc.“, – pareiškė premjeras, o į maisto produktų, kuriems naikinamas PVM, sąrašą yra įtraukta duona, pienas, kiaušiniai, sūris, vaisiai ir daržovės bei dribsniai.

Jis pridūrė, kad PVM aliejui ir makaronams taip pat bus sumažintas nuo 10 iki 5 procentų.

P. Sanchezas taip pat paskelbė apie vienkartines 200 eurų išmokas „šeimoms, kurių pajamos yra mažesnės nei 27 tūkst. eurų [per metus]“, kad padėtų kompensuoti maisto produktų brangimą. Šiai priemonei bus skirta 4,2 mln. eurų.

Naujasis pagalbos planas yra šeštasis priemonių paketas, skirtas reaguoti į Rusijos invazijos į Ukrainą „ekonomines ir socialines pasekmes“.

Bendra visų paketų vertė pasiekė 45 mlrd. eurų, Ispanijos vyriausybės skirtus padėti tiems, kurie susiduria su sparčiai augančia infliacija ir maisto bei energijos kainomis.

Visgi P. Sanchezas pranešė, kad 20 centų nuolaida už litrą degalų, kuria galėjo naudotis visi vartotojai, dabar bus apribota ir taikoma tik „labiausiai paveiktiems sektoriams“, pavyzdžiui, sunkvežimių vairuotojams, ūkininkams, laivybos kompanijoms ir žvejams.

Ispanijos pastangos kovoti su sparčiai augančia infliacija pastaraisiais mėnesiais davė vaisių – metų infliacija nuo rekordinių 10,8 proc. liepą susitraukė iki 6,8 procento lapkritį.

Visgi maisto kainos išliko atkakliai aukštos – lapkritį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, jos buvo didesnės 15,3 procento.

P. Sanchezas taip pat šešiems mėnesiams pratęsė nuolaidas elektros ir dujų kainoms ir teigė, kad draudimas nutraukti energijos tiekimą pažeidžiamiems namų ūkiams galios visus 2023 metus.

Be to, 50 proc. nuolaida miestų viešojo transporto abonementų kainoms bus pratęsta pirmąjį 2023 metų pusmetį, pažadėjo premjeras.

2022 12 28 11:20
Spausdinti