Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Ispanija pažadėjo netrukus pripažinti Palestinos valstybę. Ką tai keičia?
Kostas Alėjūnas
Scanpix
P. Sanchez`as ir Saudo Arabijos faktinis lyderis Mahhamedas bim Salmanas.

Šią savaitę Artimųjų Rytų šalis lankantis Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sánchezas atsiveža ir dovaną – ši Pietų Europos valstybė artimiausiu metu ketina pripažinti Palestiną.

Jordaniją, Saudo Arabiją ir Katarą lankantis Ispanijos premjeras siekia prisidėti prie Izraelio ir „Hamas“ karo nutraukimo. P. Sánchezas Artimuosiuose Rytuose aiškinosi, kuo Ispanija galėtų prisidėti prie taikos derybų ir didesnio stabilumo regione. Ispanija palaiko dvišalio Izraelio ir Palestinos susitarimo idėją ir skatins taikos konferencijos organizavimą, remia JT pagalbos ir darbų Palestinos pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose agentūrą ir reikalauja izraeliečių įkaitų, laikomų „Hamas“, paleidimo.

P. Sánchezas jau anksčiau buvo pareiškęs, kad šioje savo kadencijoje sieks Palestinos pripažinimo. Prieš šį vizitą į Artimuosius Rytus, jis kovo 22 d. Briuselyje susitiko su kolegomis iš Airijos, Maltos ir Slovėnijos – šios šalys įsipareigojo pripažinti Palestinos valstybę, kai aplinkybės bus tinkamos. Malta pripažino Palestinos teisę į valstybę dar 1998 m., tačiau niekada neįgyvendino šio sprendimo iki galo, o Ispanijoje ir Airijoje pripažinimas yra vyriausybės programos dalis.

Ispanijos vyriausybė planuoja pripažinti Palestinos valstybę iki liepos mėnesio. Neoficialiame pokalbyje su žurnalistais šį pirmadienį, skrydžio į Jordaniją metu, P. Sánchezas patvirtino, kad planuoja tai padaryti iki šių metų pirmo pusmečio pabaigos, ir pabrėžė, jog vienintelis būdas užtikrinti taiką ir saugumą regione yra pripažinti Palestinos valstybę.

Daugelis Vakarų šalių susiduria su kritika arabų šalyse už pernelyg palankią poziciją Izraelio atžvilgiu, o Ispanija yra viena ryškiausiai Palestiną palaikančių ES narių. Ji istoriškai buvo artima arabų pasauliui. Francisco Franco diktatūros laikotarpiu, nuo 1939 iki 1975 m., Ispanija bendradarbiavo su arabų šalimis, siekdama aplenkti izoliaciją Vakaruose. Po Antrojo pasaulinio karo Izraelis prieštaravo Ispanijos įstojimui į JT dėl jos artumo nacistinei Vokietijai. Tarp dviejų šalių tvyrojusi įtampa lėmė, kad oficialius santykius su Izraeliu Ispanija įtvirtino tik 1986 m.

Šių dienų Ispanija aktyviai stengiasi skatinti Palestinai palankesnę poziciją ES. 2014 m. Ispanijos parlamentas priėmė rezoliuciją, raginančią pripažinti Palestinos valstybę, palaikytą visų politinių partijų. Tačiau tuomet balsavimas nebuvo įpareigojantis ir jokio veiksmo nesulaukė.

2023 m. spalio 7 d. „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį P. Sánchezas pasmerkė ir pareiškė „esąs Izraelio pusėje“, tačiau taip pat ragino žydų valstybę nutraukti „tikslingą palestiniečių žudymą“. Tuomet Josepas Borrellis, ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai ir buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras P. Sánchezo vyriausybėje, interviu Ispanijos dienraščiui „El Pais“ teigė, kad Ispanija yra aiškesnę simpatiją arabų pasauliui turinti šalis.

Vos perrinktas naujai ketverių metų kadencijai Ispanijos ministras pirmininkas P. Sánchezas pareiškė, kad naujos vyriausybės „pirmasis įsipareigojimas“ užsienio politikoje bus „dirbti Europoje ir Ispanijoje Palestinos valstybės pripažinimo linkme“. Pasak Isaíaso Barreñado, Madrido Komplutensės universiteto profesoriaus, P. Sánchezas įsitikinęs, kad jo pozicija paskatins kitas ES šalis persvarstyti Palestinos valstybės pripažinimo klausimą. Tačiau P. Sánchezo kova bus sudėtinga. „Sunku įsivaizduoti, kad Ispanija turi galimybę perorientuoti Europos poziciją, – naujienų agentūrai AFP sakė I. Barreñada. – Bet ji gali prisidėti parodydama, kad ES yra skirtingų pozicijų.“

Ispanija gali tapti pirmąja Vakarų Europos šalimi, pripažinusia Palestinos valstybę, bei antrąja, tai padariusia būdama ES nare. Iš 27 Bendrijos valstybių narių Palestiną yra pripažinusios Švedija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Vengrija, Rumunija, Bulgarija ir Kipras. Rytų ir Vidurio Europos valstybės tai padarė dar devintajame dešimtmetyje, kai priklausė SSRS. Švedija yra pirmoji šalis, pripažinusi Palestinos valstybę būdama ES nare.

2024 04 03 10:25
Spausdinti