Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


AMNESTIJOS ĮSTATYMAS
Ispanijos vyriausybė ir Katalonijos politikai susitarė dėl visuomenes skaldančio įstatymo
ELTA
Scanpix
2024-ųjų sausio 30 d. prieš vykęs protestas priešais Ispanijos generalinius rūmus Madride dėl amnestijos įstatymo.

Ispanijos vyriausybės atstovai ir Katalonijos nepriklausomybės šalininkai rado bendrą kompromisą dėl naujo amnestijos įstatymo projekto.

Pagal naująjį projektą, įstatymas apims „visus su nepriklausomybės procesu susijusius asmenis“ ir „visiškai atitiks konstituciją, įstatymus ir Europos teismų praktiką“. Detalės nenurodytos.

Įstatymas „neprieštarauja konstitucijai ir atitinka Europos teisę“, pabrėžė ir Brazilijoje su vizitu viešintis P. Sanchezas. Įstatymo projektą dabar vertina parlamento komitetas, tada jis bus pateiktas balsavimui.

Praėjusį lapkritį P. Sanchezas, padedamas Katalonijos nepriklausomybės šalininkų, sudarė vyriausybę. Mainais už paramą vyriausybės vadovas jiems pažadėjo amnestiją.

Amnestijos įstatymas susijęs su žlugusiu Katalonijos bandymu 2017 m. atsiskirti nuo Ispanijos. Amnestija ypač pasitarnaus šimtams aktyvistų, kurie po to buvo persekiojami ispanų teisėsaugos. Ji būtų pritaikyta ir buvusiam Katalonijos vadovui Carlesui Puigdemont‘ui, kuris po kelerių emigracijos metų galėtų grįžti į Ispaniją.

Planuojamas amnestijos įstatymas skaldo Ispanijos visuomenę, jis sukėlė smarkius protestus. Pirmasis projektas sausį parlamente buvo atmestas pasipriešinus C. Puigdemont‘o partijai. Jos netenkino turinys.

2024 03 07 11:00
Spausdinti