Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


AZIJA
Išpuolis Pietų Korėjoje: peiliu sužeistas opozicijos lyderis
Karolis Juršys
Scanpix
Lee Jae-myungui suteikiama pagalba.

Pietų Korėjos opozicijos lyderis Lee Jae-myungas vizito metu Busane (Pietų Korėja) buvo sužeistas peiliu į kaklą.

Pranešime teigiama, kad politiko patirtas sužalojimas nekelia grėsmės gyvybei, tačiau iškart po užpuolimo jis buvo išvežtas į ligoninę.

„Yonhap“ naujienų tarnyba pranešė, kad 66-erių užpuolikas prisipažino bandęs nužudyti politiką, bet tikslus motyvas išlieka neaiškus.

Vienas Pietų Korėjos „Naujo pasaulio“ partijos lyderis L. Jae-myungas, lankydamasis Busano oro uosto statybvietėje, atsakinėjo į žurnalistų klausimus, kai prie jo priėjęs į minią įsimaišęs užpuolikas apsimetė norįs gauti politiko autografą, o radęs tinkamą progą puolė peiliu.

Policijos pranešime teigiama, kad užpuoliko įrankis – 18 centimetrų peilis, kurį vyras pirko internete.

Jis buvo sulaikytas iškart po įvykio, o prokuratūra ketina iškelti bylą dėl pasikėsinimo nužudyti.

Kaip rašo BBC, L. Jae-myungas yra populiarus Pietų Korėjos politikas. 2022 m. prezidento rinkimuose jis vos 0,73 proc. balsų skirtumu pralaimėjo dabartiniam šalies prezidentui Jun Sokjolui, todėl tai buvo įtempčiausios prezidento rinkimų varžybos Pietų Korėjos istorijoje. Dauguma tikisi, kad jis kandidatuos 2027 m. prezidento rinkimuose.

Nors Pietų Korėja pasižymi mažu nusikalstamumu, per pastaruosius metus šalyje fiksuota masinių užpuolimų peiliu, kurie šalyje žinomi kaip Mudjima („Neklausk kodėl“). Šie užpuolimai dažniausiai neturi aiškaus motyvo ir ryšio tarp užpuolikų ir aukų.

Taip pat tai nėra pirmas kartas, kai Pietų Korėjos politikai buvo užpulti ginklu.

2022 m. kovą Lee pirmtakas Demokratų partijos vadovas Song Jonggilas buvo užpultas buku daiktu. Jis patyrė plėštinę žaizdą.

2006 m. konservatorių partijos lyderė Park Geun-hye, vėliau tapusi prezidente, buvo užpulta peiliu, o 1979 m. jos tėvą Park Chung-hee, prezidentavusį 16 metų, per privačią vakarienę nušovė šalies centrinės žvalgybos vadas.

2024 01 02 12:46
Spausdinti