Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KOSMOSAS
Istorinė misija: JAV erdvėlaivis „Odysseus“ sėkmingai nusileido Mėnulyje
IQ
Scanpix
„Odysseus“ Mėnulio orbitoje prieš nusileidimą.

Trečiadienį JAV pavyko padaryti tai, ko nemėgino daugiau nei 50 metų – ant Mėnulio paviršiaus švelniai nuleisti erdvėlaivį. Telefono būdelės dydžio „Nova-C“ erdvėlaivis, pavadinimu „Odysseus“ (IM-1), po aštuonias dienas trukusios kelionės pasiekė Žemės palydovą.

„Žinau, kad buvo sunku, bet mes esame paviršiuje ir transliuojame, – pagaliau „Odysseus“ signalui apie sėkmingą nusileidimą pasiekus centrinę valdymo stotį teigė erdvėlaivį paleidusios „Intuitive Machines“ vadovas Steve'as Altemusas. – Sveiki atvykę į Mėnulį.“

Pirmą kartą JAV istorijoje erdvėlaivį sėkmingai į Mėnulį išsiuntė ne NASA, o privati amerikiečių bendrovė – Hjustone (Teksasas) įsikūrusi įmonė „Intuitive Machines“. „Odysseus“, arba „Odie“, kaip jį sutrumpintai vadina kosmoso entuziastai, į kosmosą iškėlė kitos JAV bendrovės „SpaceX“ raketa „Falcon 9“. NASA „Intuitive Machines“ sumokėjo 118 mln. JAV dolerių, kad ši į erdvėlaivį įdėtų ir iki Mėnulio nugabentų NASA mokslinę įrangą.

Misija yra ypač svarbi dar ir dėl to, kad „Odysseus“ leisis už maždaug 300 kilometrų nuo Mėnulio Pietų ašigalio – čia erdvėlaiviams nusileisti yra itin sudėtinga, nes paviršius yra nusėtas giliais užgesusiais ugnikalniais ir krateriais. Padėtį apsunkina dar ir tai, kad tarp erdvėlaivio signalo paleidimo ir jo gavimo Žemėje praeina apie 3 sekundes, per kurias daug kas gali nutikti.

2024 02 23 01:41
Spausdinti