Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JAV
Istorinis įvykis – JAV sulaukė pirmojo D. Trumpo baudžiamojo teismo
IQ
Scanpix
D. Trumpas Manhattano baudžiamajame teisme.

Pirmadienį JAV išaušo istorinė diena – balandžio 15 d. Niujorko valstijoje oficialiai prasidėjo pirmasis buvusio šalies prezidento Donaldo Trumpo baudžiamasis teismas.

Prie Manhatano baudžiamojo teismo buvo atitvertos gatvės, čia susirinko marga minia – tų, kurie buvusiam prezidentui reiškė palaikymą, ir tų, kurie jam nepritaria. D. Trumpas jiems mojo atgal.

Tai pirmas kartas Amerikos istorijoje, kai baudžiamieji kaltinimai pateikti prezidentui. Be šios, D. Trumpui baudžiamieji kaltinimai pateikti dar trijose bylose.

Niujorke iškeltoje baudžiamojoje byloje D. Trumpas kaltinamas klastojęs savo įmonės įrašus, kad nuslėptų už tylėjimą mokamas pinigų sumas pornografinių filmų aktorei Stormy Daniels per 2016 m. rinkimų kampaniją. Savo kaltę D. Trumpas neigia.

Sėdėdamas teismo salėje buvęs prezidentas savo nuomonę apie bylą ir kaltinimus reiškė savo socialiniame tinkle „Truth Social“, tai vadino „raganų medžiokle“ ir teigė nesitikintis skaidraus ir teisingo proceso.

Jei D. Trumpas šį teismą pralaimėtų, jam grėstų iki ketverių metų kalėjime, tačiau abejojama, ar buvusiam prezidentui tektų nors kiek laiko praleisti už grotų. Kovo mėnesį Quinnipiaco universiteto (JAV) atlikta apklausa nurodė, kad 55 proc. registruotų rinkėjų šios bylos verdiktas nedarytų įtakos jų balsavimui lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose. 29 proc. respondentai atsakė, kad, jei D. Trumpas pralaimėtų, jų balsavimas už pagrindiniu laikomą respublikonų kandidatą būtų „mažiau tikėtinas“.

Bylos nagrinėjimas gali trukti apie keturias–šešias savaites.

2024 04 15 23:16
Spausdinti