Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PRIKLAUSOMYBĖ NUO RUSIJOS
Italija pasirašė dujų susitarimus su Alžyru, kad sumažintų priklausomybę nuo Rusijos
BNS
BNS Foto
Mario Draghi.

Italijos premjeras Mario Draghi pirmadienį Alžyre paskelbė apie pasirašytus susitarimų dėl gamtinių dujų, siekiant sumažinti didelę savo šalies energetinę priklausomybė nuo Rusijos.

Kreipdamasis į žurnalistus po susitikimo su Alžyro prezidentu Abdelmadjidu Tebboune, M. Draghi sakė, kad pasirašytas tarpvyriausybinis preliminarus susitarimas dėl ilgalaikio bendradarbiavimo energetikos srityje, o Italijos ENI ir Alžyro „Sonatrach“ pasirašė susitarimą dėl dujų eksporto į Italiją didinimo.

Šios dvi įmonės susitarė nuo šio rudens iki 2023-2024 metų palaipsniui padidinti metinį dujų tiekimą 9 mlrd. kubinių metrų dujotiekiu „Transmed“, kurio pajėgumas – 32 mlrd. kubų per metus.

Pernai Alžyras į Italiją transportavo 21 mlrd. kubų dujų.

Italija didžiąją dalį gamtinių dujų poreikio patenkina importu ir yra viena labiausiai nuo Rusijos dujų priklausomų valstybių Europoje – daugiau kaip 40 procentų.

„Iš karto po [Rusijos] invazijos į Ukrainą paskelbiau, kad Italija skubiai organizuosis, kad sumažintų savo priklausomybę nuo rusiškų dujų. Šiandien sudaryti sandoriai yra svarbus žingsnis šio strateginio tikslo link, o po jų bus pasirašyti ir kiti“, – kalbėjo Italijos vyriausybės vadovas.

Alžyras yra antras pagal dydį po Rusijos dujų tiekėjas Italijai, savo dalį visos Europos dujų importe vertina apytikriai 11 proc., taip pat skelbia, jog jo gamtinių dujų skystinimo pajėgumai eksportui laivais pajėgumai kol kas naudojami tik 50-60 procentų.

Iš Alžyro į Europą nutiesti trys dujotiekiai: du – į Ispaniją, vienas – į Italiją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 12 09:01
Spausdinti